Átlagos nőknek jobban tetszik a valós külsejük

Forrás: BuzzFeed

Forrás: BuzzFeed

Érdekes társadalmi kísérlet a fotózás és modell retusálás eszközét is felhasználva. Hétköznapi nőket változtatnak címlaplányokká, akiknek végül nem tetszik a változás, elégedettebbek valós külsejükkel, mint a retusált képek mesterséges látványával. Csak azt nem tudjuk, mennyire őszintén nyilatkoznak.

A BuzzFeed stúdió fotózást szervezett négy nőnek, akik eddig csak álmodtak modellkedésről és címlapfotókról. Ahogy ilyenkor illik, szakemberek készítették el a sminkjüket, a frizurájukat, a képeket, majd az elkészült fotókat kiretusálták. A képekről eltüntették az apró tökéletlenségeket, korrigálták a bőr és az alkati hibákat is. Az eredményt aztán megmutatták a fotóalanyoknak.
Mindegyikük meglepődött a látványon, mert nem tetszett a természetellenes képeken önmagának. Mint a videóban megfogalmazzák, ők nem így néznek ki, ezek a képek nem természetesek. Ha az utolsó részletig mindent megváltoztatnak, javítanak, korrigálnak rajtuk, akkor hol maradnak a képekről ők maguk? A videó azt próbálja sugallni (talán túlságosan is erőltetetten), hogy a fotózás és az eredmény kiértékelése után mindannyian jobba el tudják fogadni saját magukat.

Watch Four Women React To Being Photoshopped Into Cover Models - BuzzFeed (angol)

Forrás: BuzzFeed

A kérdés csak az, hogy vajon a videó mennyire hiteles. Vajon tényleg találomra válogatott nőket fotóztak, vagy előre megírt szöveget előadó statisztikákkal dolgoztak egy koncepciózus üzenet megfogalmazása érdekében?
A BuzzFeedről könyed, kissé hatásvadász szórakoztatási stílusától nem lenne idegen, hogy ezt a videót épp úgy megrendezzék és előre megírt szöveget mondattak el a szereplőkkel, mint abban, ami azt mutatja be, hogy milyen ciki lenne a munkahelyen úgy viselkedni, mint a szuperhősök szoktak a filmekben.

Forrás: BuzzFeed

Forrás: BuzzFeed

Az Fstoppers csak tényszerűen ír a videóról, állást csak a kommentelői foglalnak, kritizálva a megfogalmazott üzenetet és a videó megrendezett voltát.
A PetaPixel cikke sem kérdőjelezi meg a videó őszinteségét, de hozzáteszi, hogy mint oly sokszor, az ilyen képeknél is igaz, hogy a kevesebb sokkal több tud lenni, vagyis nem érdemes a korrekciókkal túlzásokba esni. Kihangsúlyozzák, hogy az összes portréfotós, akit erről megkérdeztek, egyetértett benne, hogy arra kell törekedni, hogy a modellből természetes úton, fényekkel, beállításokkal hozzák ki a legtöbbet, ne retusálással.

Forrás: BuzzFeed

Forrás: BuzzFeed

Kommentelőik pedig fotós szempontok alapján kritizálják a képeket és a videót. Szerintük a retusálás előtti képek már eleve előnytelenek, nem végzett jó munkát a fotós, de durva és felesleges túlzásokba esett a retusőr is, így nem csoda, hogy nem lett esztétikus a végeredmény.
Többen felvetik, hogy a nők időtlen idők óta sminkelik és plasztikázzák magukat, festik a hajukat, hogy jobban nézzenek ki, így szinte elképzelhetetlen, hogy pont a PhotoShop ne férne bele, persze ez mind egyénenként változik. Több fotós hangot ad annak is, hogy az ő megrendelői eddig még minden alkalommal jobban szerették a retusált képet, mint a nyers változatot – persze többen azt is hozzáteszik, hogy a videón láthatónál sokkal szebb eredményt produkáltak, amibe nyilván az is beletartozik, hogy természetesebb lett a végeredmény.

Nézzétek meg a videót:

Te mit gondolsz a videóban látható képekről és a videó koncepciójáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!