Kis-nagy képes galériákkal támad a Vs.hu

Fotó: Vs.hu

Fotó: Vs.hu

A külsőségekre is igencsak odafigyelő, legújabb hír piaci szereplő, a Vs.hu érdekes, de inkább furcsa megoldásokkal kísérletezik a magyar weben.

Világszerte hódítanak az elsőként a Boston Globe-nál megjelent BigPicture mintájára készülő nagy képes galériák. Elsöprő sikert aratott a (talán) elsőként Alan Taylor által életrehívott képmegjelenítési megoldás. Sorra másolják a sajtóban és blogokon is, imádják az olvasók, mert szép és kellemes a képeket nagyban nézni.
A Vs.hu viszont egy kicsit más utat választott. Tapasztalataim szerint ezt az új koncepciót rajtam kívül többen sem tudják igazán értelmezni – úgy a szakmában, mint az olvasók között.

A MédiaBlog cikkében a blogon is többször emlegetett Pécsi Ferenc sajtó és gazdasági oldalról fejtegette az új lap megjelenését, én inkább csak a lávány szempontokkal foglalkozom.

Csupa érdekes megoldással operálnak, de nekem valahogy inkább visszatetsző, ahogyan egy teljes képernyőt (széltében vagy hosszában, de sosem mindkettő) kitöltő képpel indítanak, a képet viszont eltakarják mindenféle szövegekkel és általában azt a fotót nem is ismétlik meg később az anyagban, akármilyen érdekesnek tűnjön is az alapján, ami látszik belőle.

Az ember azt hinné, hogy csupa ilyen szép nagy képet kap a már emlegetett nagykép divat jegyében. Aztán jön a kiábrándulás, mikor egy kicsit lejjebb görget az olvasó és látja, hogy az oldal teljes szélességénél jóval keskenyebb sávba igazítva kapja csak a képeket – tulajdonképpen kisebb méretben, mint az Index, vagy az Origo normál méretű galériáiban (bár tableten a vs.hu minden képe nagyban jelenik meg – szemben az Orivóval, akiké meg rendkívül kicsiben). Ráadásul egy ilyen megoldásban az óriási nyitókép miatt még kontrasztosabb a két méret közti különbség, és még annál is kisebbnek érzi az ember a képeket, mint amekkorák valójában.
Különösen érthetetlen ez a megoldás annak fényében, hogy már a címsorban megvillantják, hogy tudnának ők nagy képeet is mutatni, csak nem akarnak. A kezdeti galériák után az igazán komoly képzavart viszont az újabb képriportjaik jelentik. Ezekben ugyanis rendszertelenül váltogatják a kisebb és nagyobb, teljes képernyőt kitöltő fotóikat. Persze lehet, hogy a rendszert csak nekem és néhány beszélgető partneremnek nem sikerült felfedezni.

Fotó: Vs.hu

Fotó: Vs.hu

A galériákon kívül érdekesek a multimédával is egyre inkább kacérkodó megoldásaik. Weben nem egyszerű dolog tördelni. A tartalom kezelő rendszerek is elég szűk kereteket szabnak a kreatív elrendezésnek és a különféle böngészők, telefonok, tabletek műszaki korlátai tovább nehezítik a kreatív alkalmazók dolgát.
A Vs.hu kifejezetten gyakran alkalmaz újszerű megoldásokat hosszabb anyagaiban. Az olvasók viszont rendszeresen panaszkodnak, hogy ezek a megoldások gyakran inkább csökkentik, mint javítanák az anyag élvezetét. Érdekesen becsúszik egy kép, de teljes egészében nem válik élvezhetővé, mert a lapozással ki is takarja a következő.

A londoni 6:3-as győzelem évfordulója apropóján különös műgonddal összeállított multimédia összeállítás esetében is főleg ilyen gondok merülnek fel. Igaz, hogy a szépség oltárán kénytelenek voltak feláldozni a tablet kompatibilitást és csak asztali böngészőben jelenik meg az amúgy tetszetős végeredmény, bár a képekre úszó tartalom helyenként legalább olyan zavaró, mint a lap (egyik?) legelső induló anyagában a Pályakezdő az űrben című cikk grafikáinál. Viszont ott legalább a szöveg nem egy furcsán középre behúzott keskenyebb szövegfelületen összpontosult.

Forrásmegjelölési mániám miatt viszont kénytelen vagyok megemlíteni és mostanra egy jó pontot elkönyvelni, hogy a korábbi anyagok némelyikével ellentétben végre mostanában kerül a cikkek végére egy stáblista, hogy kik és milyen területen vettek részt az anyag elkészítésében. Sőt előző évi fotó válogatásukban és legújabb cirkuszi képriportjukban már minden egyes kép alatt sikerül feltüntetniük a kép készítőjét – dícséretes új szokás, remélem, hogy megtartják.

Végezetül Európa legkisebb mozijáról készült anyaguk nem csak azt mutatja be, hogy tudnak azért igazán nagy képeket is kitenni az új vs.hu oldalra, ha akarnak, hanem azt is, hogy ez jó is nézne ki, ha jól csinálják. Főleg, mióta sikerült azt is javítani, hogy a videók már a teljes szöveg szélességet kitöltsék, ne csak egy kis téglalapként jelenjenek meg – még ha úgyis teljes képernyőre teszi az ember, mikor elindítja.

Szóval az ötletek érdekesek, de a megoldások néha inkább zavaróak, mint élvezhetőek. De mindenképpen érdekes kísérlet a vs.hu és nem csak az olvasói élmény terén kísérleteznek újdonságokkal, hanem valószínűleg a finanszírozás terén is, ami külön érdekessé teszi a lap életének alakulását. Kísérjük hát figyelemmel!

Kiegészítés: Eredetileg kihagytam a bejegyzésből a rosszmájú megjegyzésemet, hogy igazán kár érte, hogy a galériáikba olyan sok életlen kép kerül. Viszont mivel azóta beszélgettem a lap fotósaival és megtudtam, hogy (ahogy sejtettem is), nem ők a bénák, hanem valamiért az oldal motorja nem jeleníti meg élesen a képeiket. Egyet értettek benne, hogy ez így egyszerre kellemetlen az olvasónak, ciki a fotósoknak és a lapnak is. Reméljük, hogy sikerül nekik minél hamarabb javítani ezt a technikai anomáliát.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!