Mit is jelent hogy alkalmazott fotográfus?

Érdekes adatok a fotós szakmáról

Érdekes adatok a fotós szakmáról

Egyébként is érdekes a kérdés, de ha egy hivatalos oldalon szakportálon szereplő elírás minden másnál aktuálisabbá teszi. Lássuk, mi érdekeset írnak az Országos Képzési Jegyzékbe tartozó  képzésekről.

Az Országos Képzési Jegyzék szakma leírásai közt némi hiba látható a szakkepzes.hu oldalon az Alkalmazott fotográfus (52184201) szakma leírásánál. Az ember nem is hinne a szemének, mikor azt írják, hogy:

Szakmacsoport: Művészet, közművelődés, kommunikáció
Feladata: Mezőgazdasági üzemekben, magángazdaságokban termékforgalmazás, minőség-ellenőrzés, piaclehetőségek felmérése, információgyűjtés.

A rejtély (részleges) megoldását egy sorral lejjebb leleplezi az oldal, egy teljesen más szakma OKJ száma és további részletei szerepelnek az alapadatoknál. Egészen konkrétan az Agrárközgazdasági és Áruforgalmazó technikus (OKJ-szám: 52343903)Ennek a leírásában meglepő módon nem találtam hibát.
Persze ez a magyarázat nem válasz arra, hogy mindez hogyan történhetett és hogy hova tűntek a fotográfus képzés részletei.

Van viszont az oldalon egy másik Alkalmazott fotográfus (OKJ-szám: 54 211 01 0000 00 00) képzés is. Itt lényegesen részletesebben és látszólag nagyobb pontossággal szerepelnek a szakma adatai:

Az alkalmazott fotográfus olyan alkotó gondolkodású szakfényképész, aki magas gondolati és esztétikai színvonalon képes a legkülönbözőbb fénykép felhasználási területekhez (reklám, illusztráció, riport, stb. akár nyomtatásban, akár elektronikus megjelenítésben) kapcsolódó fényképészeti megbízások teljesítésére.

El tudja végezni az analóg (ezüst alapú) fekete-fehér fotók laborálási feladatokat. Ismeri és magas színvonalon képes alkalmazni a digitális képfeldolgozás technikáját és lehetőségeit. Szakszerűen képes instruálni analóg és elektronikus (digitális) fotólaboratóriumot.

Az alkalmazott fotográfus tanulmányai során alapos szakmai, művészi és művészettörténeti ismereteket sajátít el, hogy képes legyen tervezési és alkalmazott fotográfiai feladatai megoldására.

Viszont itt meg azt írják, hogy 2013. szeptember 1-től nem végezhető és az új szakképesítés megfeletése: Dekoratőr (OKJ-szám: 54 211 01). Szóval ebben a formában ez is érdekes.

Te mit gondolsz, mi történhetett? Írd meg kommentben, én érdeklődök az illetékeseknél.

Kiegészítés: Az illetékesek néhány órán belül válaszoltak a megkeresésemre és elmondták, hogy mint sejtettem, az agrárközgazdász képzés leírása csak véletlenül keveredett bele az alkalmazott fotográfus leírásába. Szintén elírásról van szó a Dekoratőr képzésre való hivatkozással. A hibák okát nem tudták megmondani, de igyekezni fognak helyesbíteni.

Azt is elárulta az illetékes, hogy mindkét alkalmazott fotográfus képzés már csak történelmi jelleggel elérhető az archívumukban, jelenleg a Fotográfus és Fotótermék-kereskedő képzés érvényes helyette.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!