Teljes a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat kiírása

Közzétették a Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrijét és teljes kiírását. Az öt tagú zsűriben három nemzetközi hírügynökség munkatársai és két magyar fotóriporter kapott helyet. Nevezés 2014. január 5-én éjfélig.

Megújult arculattal várja a regisztrációkat és nevezéseket a Magyar Sajtófotó Pályázat weboldala és a pályaművekből rendezett kiállítás is új helyen, a nemrég nyílt Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban kerül majd megrendezésre az eddig hagyománynak számító Nemzeti Múzeum helyet.
Immár a zsűri névsora is teljes és december 14-től már lehet feltölteni a pályaműveket a pályázat online rendszerébe. A pályázatra akárcssak tavaly, minimum 8 megapixeles felvételekkel lehet nevezni, ennél kisebb felbontású gépekkel készült fotókkal már tavaly sem lehetett pályázni. A pályamunkák beküldése és a zsűrizés közvetítése is a már évek óta bejáratott módon Interneten keresztül történik.

A három külföldi zsűritagból kettő már visszatérő vendég, hiszen a francia Stéphane Arnaud, az AFP fotó főszerkesztő-helyettese és Radu Sigheti, a Reuters romániai fotóriportere is zsűrizett korábban a magyar pályázaton. Az új külföldi szűri tag idén Hannah Hess, az EPA Photo főszerkesztője. A zsűri két magyar tagja Máté Péter, a Magyar Nemzet fotóriportere és Pályi Zsófia, az Origo fotóriportere.

A nevezés és páláyzás részleit a hivatalos kiírás tartalmazza:

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége kiírja a 32. Magyar Sajtófotó Pályázatot.

A pályázatra elsősorban a hazai és határon túli sajtó munkatársainak jelentkezését várjuk, de a megmérettetés – a korábbi évekhez hasonlóan – mindenki számára nyitott.

Pályázni 2013. január 1. és 2013. december 31. között készült képekkel lehet. Ez az időbeli korlátozás nem érvényes a „Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat” kategóriára, ahol több éven átívelő, elemző anyagokat is várunk.

Egy pályázó összesen 30 pályaművet küldhet be, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, ez utóbbi maximum 10 képet tartalmazhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyszerre egyedi képként és sorozat részeként is.

Pályaművek az alábbi 13 kategóriába adhatók be:

 1. Hír-, eseményfotó (egyedi)
 2. Képriport (sorozat)
 3. Emberábrázolás – portré (egyedi)
 4. Emberábrázolás – portré (sorozat)
 5. Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása, fotóriporteri eszközökkel (egyedi)
 6. Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása, fotóriporteri eszközökkel (sorozat)
 7. Sport (egyedi)
 8. Sport (sorozat)
 9. Természet és tudomány (egyedi)
 10. Természet és tudomány (sorozat)
 11. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
 12. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)
 13. Bulvár, humor, (egyedi vagy sorozat)

A PÁLYÁZATRA JELENTKEZÉS MENETE

Pályázni kizárólag online módon lehet, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján (www.sajto-foto.hu). Itt kell a pályázatra jelentkezni és a pályaműveket feltölteni, itt láthatók az előválogatott képek és a fotósok szakmai portfóliója. A pályázat és a zsűrizés technikai lebonyolítását az eContest, pályázatkezelő rendszer támogatja, ez a rendszer garantálja a zsűrizés anonimitását és átláthatóságát is.

Jelentkezni 2013. december 14. és 2014. január 5. 24:00 között lehet, a sajtófotó hivatalos honlapján (www.sajto-foto.hu).

A jelentkezés lezárultáig a pályázók tetszőleges alkalommal, szabadon módosíthatják feltöltött anyagaik tartalmát mindaddig, amíg nem véglegesítik a pályázatukat.

A honlapon 2013. december 14. és 2014. január 5. között Fórum (http://www.sajto- foto.hu/forum) működik, ahol minden technikai kérdésre választ kaphat a pályázó.

A jelentkezés feltétele az

 • eContest rendszerben való regisztráció/belépés
 • az online nevezési lap kitöltése
 • a pályázat tárgyát képező képek feltöltése, kategóriánként
 • nevezési díj befizetése

A jelentkezés lépései

1. Regisztráció és belépés az eContest rendszerbe

A jelentkezéshez és a képek feltöltéséhez szükséges a sajtófotó honlapjára (www.sajto- foto.hu) való előzetes regisztráció.

Akik már a korábbi évekről rendelkeznek regisztrációval, a „Belépés” gombra kattintva, a jelszó és felhasználónév megadásával be tudnak lépni. Elfelejtett jelszó esetén a regisztrációkor megadott e-mail cím vagy a felhasználónév megadásával új jelszót kérhető, ebben az esetben sem szükséges az újbóli regisztráció. A kérés elküldését követően az eContest rendszer e-mailben elküld egy linket a megadott e-mail címre, amely segítségével beállítható az új jelszó.

2. Az online nevezési lap kitöltése

Az online nevezési lap a regisztrációt vagy belépést követően válik elérhetővé. Egy pályázónak – függetlenül attól hány kategóriában pályázik – csak egy nevezési lapot szükséges kitöltenie.

Első lépés az adatlap kitöltése a személyes adatok megadásával.

Az adatlapon kérjük a „Vidéken dolgozó fotóriporter” és a „30 év alatti fotóriporter” kategória mezők helyes kitöltését, annak érdekében, hogy a pályázat bekerüljön ezen két különdíjas kategóriába is.

Vidéken dolgozó fotóriporter:

 • az a hivatásos fotóriporter, aki elsődlegesen vidéki orgánumoknak dolgozik vagy
 • az a hivatásos és amatőr fotós, aki életvitelszerűen Budapesten és Pest megyén kívül

él, tevékenysége révén vagy egyéb módon jellemzően a vidékhez kötődik, függetlenül a lakcím kártyán feltüntetett hivatalos lakóhelytől.

30 év alatti fotóriporter az a hivatásos vagy amatőr fotós, aki 2013. december 31. napjával nem tölti be 30. életévét.

Az adatlap kitöltése mellett, kérünk feltölteni egy aktualizált önéletrajzot és egy nyomdai minőségű arcképet, amelyek a pályázathoz kapcsolódó kiadványokban és a sajtófotó hivatalos honlapján jelennek meg, a pályázaton elért eredményekkel együtt.

A nevezési lapon a pályázó igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírásnak. A nevezéssel a pályázó kijelenti, hogy a képeket ő készítette és rendelkezik a beadott kép eredeti változatával. Továbbá hozzájárul, hogy az általa megadott e-mail címen értesítést kapjon a Magyar Sajtófotó Pályázattal kapcsolatban.

A nevezési lap kitöltése

 • az adatlap mezőinek kitöltésével,
 • az önéletrajz feltöltésével
 • az arckép feltöltésével,
 • és a nyilatkozatok megtételével válik teljessé.

3. Pályázati anyagok feltöltése

A pályázati anyagok feltöltésekor a pályázók a végleges pályaműveket tölthetik fel a szerverre, ezért kérjük, hogy a képek technikai paramétereiről szóló részt alaposan olvassák át.

Az érvényes pályázat feltétele a képaláírás mező kitöltése, amelynek kritériumai a „Formai és technikai követelmények” pontban olvashatóak. A pályamű a képaláírással együtt válik teljessé.

Felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy a leadási határidő vége előtt, az utolsó napokban a tömeges használat miatt a feltöltés lelassulhat, ezért kérünk minden pályázót, hogy a feltöltést minél végezze el.

4. Nevezési díj befizetése

A pályázaton való részvétel, a korábbiakhoz hasonlóan, nevezési díjhoz kötött. A nevezési díj összege bruttó 5000 Ft (áfá-val együtt).

A díjat a nevezési lap kitöltését követően, de legkésőbb 2014. január 5. 24:00-ig, a nevezési határidő végéig kell befizetni. A jelentkezési határidő után indított átutalásokat nem áll módunkban elfogadni. A pályázaton való részvétel a nevezési díj befizetésével válik érvényessé.

A nevezési díj – az idei évtől – bankártyával, banki átutalással vagy banki befizetéssel egyenlíthető ki.

A banki átutalások és befizetések átláthatósága érdekében a nevezési díjakat az eContest-et üzemeltető EOX Kft-nek, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás technológiai támogatójának a bankszámlájára kérjük utalni, a következő bankszámla számra: 10700488-66857734- 52000001. Átutalás vagy banki befizetés esetén a megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni a pályázó azonosító számát, amely a honlapon, a „Saját adatok” menüben Azonosító néven található).

Áfá-s számla, a név és székhely megjelölésével, a nevezési lap kitöltésekor kérhető. (A számlát az EOX Kft-vel való elszámolást követően a MÚOSZ állítja ki.)

FORMAI ÉS TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEK

A pályázaton manipulált képek nem indulhatnak. Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít, és kizárást von maga után, a képek tartalmának megváltoztatása, vagyis képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása.

A képek technikai feltételei a következők:

Képfelbontás

A pályázaton legalább 8 megapixel felbontású képpel lehet pályázni. A kép rövidebbik oldala nem lehet kisebb, mint 2100 pixel, a hosszabbik oldala nem haladhatja meg a 6000 pixelt. Az ezen értékhatárokon kívüli képeket a rendszer automatikusan elutasítja, és nem engedi feltölteni.

Kép formátum és méret

Pályázni és feltölteni kizárólag JPG (Joint Photographic Experts Group) formátumú képpel lehet. A képtömörítési minőség 90% vagy 100% (százalék) legyen. (Ez a Photoshopban a 9-es vagy ennél nagyobb minőségi értéknek felel meg.) A maximális fájl méret 19 Mbyte. Ennél nagyobb méretű képeket a rendszer automatikusan elutasít, és nem enged feltölteni. (Nagyobb fájl méret esetén javasoljuk a felbontás és/vagy a tömörítés arányának módosítását.)

Kép elnevezése (fájlnév)

A feltöltött képet az eContest rendszer átnevezni, lecserélve a fájlnévben lévő szóközt, ékezetes betűt és egyéb speciális karaktert. A rendszer automatikusan kitölti a kép címe mezőt a feltöltött fájl nevével. A kép címe később módosítható.

Képaláírás

Tekintettel arra, hogy a képaláírás a sajtófotó műfaj igen fontos eleme, kérjük a pályázókat, hogy formailag és tartalmilag korrekt képaláírást csatoljanak képeikhez a nevezés során.

A képaláírás maximum 200 leütés lehet szóközökkel együtt, a képriportok bevezető szövege maximum 600 leütés lehet.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a képaláírás a következő kérdésekre válaszol: Mikor? Ki? Mit? Hol? Miért? Az egyes kérdések értelemszerűen kezelendők, tehát, ha konkrét esetben nem tehetők fel, akkor a választ sem kell a képaláírásban megfogalmazni. Ez legtöbbször az 5. kérdés esetében érvényes.

A zsűrizés anonimitásának megőrzése érdekében fokozottan felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy a kép neve és képaláírása nem tartalmazhat utalást a szerző kilétére, az őt megbízó orgánumra, ügynökségre!

ZSŰRIZÉS MENETE

A zsűrizés időpontja 2014. január 17-19.

A zsűrizés helyszíne: Magyar Sajtóház – a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Székháza (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A)

A zsűri valamennyi, érvényes pályázatot benyújtott pályázó pályaművét áttekinti és több fordulós zsűrizés során bírálja el. A zsűri köteles kizárni a pályázati feltételeknek nem megfelelő munkát.

A zsűri az 1. fordulóban, az ún. előzsűrizés során a kategória kiírásoknak megfelelően előszűri a pályaműveket online módon, azzal a céllal, hogy a második fordulóba csak – a kategória tartalmának – megfelelő, szakmailag, technikailag és esztétikailag kifogástalan fotók kerüljenek. A 2.-4. forduló során a zsűri tovább szűkíti a kategóriák képanyagait, míg végül az 5. fordulóban kialakítja a döntőbe jutott képek végső sorrendjét. A képek számától függően a fordulók száma változhat.

A zsűrizés anoním módon történik. A zsűrizés 1. fordulója nem nyilvános, minden további forduló azonban nyilvános és a díjazás utolsó szakaszát kivéve online közvetítés formájában követhető nyomon, az eContest rendszeren keresztül, a sajtófotó hivatalos honlapján. Az utolsó forduló a helyszínen végignézhető.

A zsűrinek joga van a továbbjutásra esélytelen sorozatból egyetlen kiemelkedő képet kiválasztani és azt az azonos kategóriának megfelelő „egyedi” kategóriába áttenni. A beküldött sorozatok az évkönyvben és kiállításon módosított sorrendben szerepeltethetőek.

Az eredményt a zsűrizés lezárása után sajtótájékoztatón jelentik be.

A zsűri

A pályaműveket a kiíró által felkért neves fotós szakemberek bírálják el, a zsűri tagjai:

 • Stéphane Arnaud, az AFP Photo főszerkesztő-helyettese
 • Hannah Hess, az EPA Photo főszerkesztője
 • Máté Péter, a Magyar Nemzet fotóriportere
 • Pályi Zsófia, az Origo fotóriportere
 • Radu Sigheti, a Reuters vezető fotóriportere DÍJAZÁS

A zsűri kategóriánként egy I., egy II., egy III. kategória díjat adhat ki.

A 13 kategória díjon felül a zsűri az alábbi különdíjakat adhatja ki:

 • MÚOSZ Nagydíja
 • André Kertész-Nagydíj – a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért. Munkácsy Márton-díj – a legjobb kollekcióért
 • A „30 év alatti legjobb fotóriporter” díja
 • A „Vidéken dolgozó legjobb fotóriporter” díja

A díjak átadására a Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján kerül sor 2014. március végén, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

NYILVÁNOSSÁG ÉS SZERZŐI JOGOK

Az eContest rendszerében minden pályázónak csak a saját adatállományához van hozzáférési joga, a pályaműveknek és a pályázóknak az adatai az eredményhirdetésig nem nyilvánosak.

A feltöltött képek a pályázati határidő végéig módosíthatóak, amennyiben a pályázó maga le nem zárja saját anyagát.

A pályázó a nevezési lap kitöltésével és a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás pályázati feltételeit, és egyben hozzájárul, hogy a beküldött pályaműveket a rendezők térítésmentesen:

 • a kiállítás és/vagy kiállítás-sorozat anyagába beválogassák és azt, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás neve alatt, a kiállítás(ok) részeként, időbeli és térbeli korlátozás nélkül bemutassák,
 • a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban felhasználják,
 • a zsűrizés internetes közvetítése során a sajtófotó hivatalos honlapján megjelenítsék,
 • a pályázat online és print archívumában megőrizzék,
 • nyilvánossá tegyék a sajtófotó hivatalos honlapján,
 • a Sajtófotó évkönybe (nyomtatott és e-book formátumban) beválogassák, publikálják

A Magyar Sajtófotó Pályázatra beküldött pályaművek kizárólag a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás rendezvényeihez és kommunikációjához, illetve a főtámogatónak és a díjfelajánlóknak a pályázathoz és kiállításhoz kapcsolódó kommunikációjához használhatóak fel térítésmentesen. A pályaművek minden további, a rendezők által szervezett online vagy offline kiállítás és egyéb eseményen való felhasználásához a pályázó írásbeli beleegyezése szükséges.

A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!