Kihirdették a 2013-as Ezüstgerely-díjak nyerteseit

Fotó: Dvornik Gábor

Allez! – Fotó: Dvornik Gábor

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum idén is megrendezte művészeti pályázatát, az Ezüstgerelyt, melyen számos más művészeti ág mellett hagyományosan sportfotók is versenyeznek.

Mivel a szobrok, festmények, domborművek, illetve könyvek és más egyéb kategóriák a blog profiljába kevéssé illenek, így csak a fotó kategóriára összpontosítok, a többi eredmény a kiíró Sportmúzeum honlapján megtalálható.

Fotó: Kiss Imre

Előzés – Fotó: Kiss Imre

Kiemelném viszont Szarka Klára és Dr. Szabó Lajos: Hemző Károly. Hódolat a bajnoknak című könyvét, ami a legendás magyar sportfotós munkásságát dolgozza fel és az Ezüstgerely pályázaton több más kötettel megosztva harmadik díjat nyert.

Annyit talán megemlítenék még a nem fotó kategóriájú díjazottak közül, hogy az Alkalmazott művészet kategóriában második díjat nyert Németh Levente 2013-as Vívó VB arculatterve. Bár a cím alatt a 2009-es Kajak-Kenu Világkupa érem szállítókra hangolt plakátjai szerepelnek, de talán egy nap majd lecserélik ezeket a pályázat honlapján és remélhetőleg a Sportmúzeum kiállításán a ténylegesen díjazott pályaművek tekinthetők meg.

Fotó: Szalmás Péter

Sellő – Fotó: Szalmás Péter

A fotó kategória fődíját idén Dvornik Gábor Alez! című hosszú expós vívó sorozata nyerte és szintén hosszú expós a második helyen végző Előzés című kép is, ami Kiss Imre fotója. A második díjat vele megosztva nyerte el Komka Péter Bukás című képe, ami a tavalyi Magyar Sajtófotó Pályázaton Sport (egyedi) kategóriában is második díjat nyert. A harmadik helyen is megosztott díjat adtak át, Szabó Miklós Vetődés című képéért és Szalmás Péter Sellő című képéért. Sajnos az egyik díjazott fotós nevét elírták, a tavalyi pályázaton is díjazott Szaka (nem pedig Szalka) József tavalyi Usain Bolt sorozata után idén Gyarmati Dezsőről készült portréjával nyert különdíjat. A másik különdíjas Földi Imre Vívódások című képe lett.

Sportfotó kategória

  • Ezüstgerely-díj: Dvornik Gábor: Alez! c. sorozata
  • 2. díj: Kiss Imre: Előzés
  • 2. díj: Komka Péter: Bukás
  • 3. díj: Szabó Miklós: Vetődés
  • 3. díj: Szalmás Péter: Sellő

Különdíjasok:

  • Földi Imre: Vívódások 5.
  • Szaka József: Gyarmati Dezső

A pályaművekből összeállított kiállítást a Papp László Sportaréna mellett található Magyar Sportmúzeumban lehet megtekinteni 2013. november 15 és december 15. között hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között lehet megtekinteni.