Kihirdették a 2013-as Ezüstgerely-díjak nyerteseit

Fotó: Dvornik Gábor

Allez! – Fotó: Dvornik Gábor

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum idén is megrendezte művészeti pályázatát, az Ezüstgerelyt, melyen számos más művészeti ág mellett hagyományosan sportfotók is versenyeznek.

Mivel a szobrok, festmények, domborművek, illetve könyvek és más egyéb kategóriák a blog profiljába kevéssé illenek, így csak a fotó kategóriára összpontosítok, a többi eredmény a kiíró Sportmúzeum honlapján megtalálható.

Fotó: Kiss Imre

Előzés – Fotó: Kiss Imre

Kiemelném viszont Szarka Klára és Dr. Szabó Lajos: Hemző Károly. Hódolat a bajnoknak című könyvét, ami a legendás magyar sportfotós munkásságát dolgozza fel és az Ezüstgerely pályázaton több más kötettel megosztva harmadik díjat nyert.

Annyit talán megemlítenék még a nem fotó kategóriájú díjazottak közül, hogy az Alkalmazott művészet kategóriában második díjat nyert Németh Levente 2013-as Vívó VB arculatterve. Bár a cím alatt a 2009-es Kajak-Kenu Világkupa érem szállítókra hangolt plakátjai szerepelnek, de talán egy nap majd lecserélik ezeket a pályázat honlapján és remélhetőleg a Sportmúzeum kiállításán a ténylegesen díjazott pályaművek tekinthetők meg.

Fotó: Szalmás Péter

Sellő – Fotó: Szalmás Péter

A fotó kategória fődíját idén Dvornik Gábor Alez! című hosszú expós vívó sorozata nyerte és szintén hosszú expós a második helyen végző Előzés című kép is, ami Kiss Imre fotója. A második díjat vele megosztva nyerte el Komka Péter Bukás című képe, ami a tavalyi Magyar Sajtófotó Pályázaton Sport (egyedi) kategóriában is második díjat nyert. A harmadik helyen is megosztott díjat adtak át, Szabó Miklós Vetődés című képéért és Szalmás Péter Sellő című képéért. Sajnos az egyik díjazott fotós nevét elírták, a tavalyi pályázaton is díjazott Szaka (nem pedig Szalka) József tavalyi Usain Bolt sorozata után idén Gyarmati Dezsőről készült portréjával nyert különdíjat. A másik különdíjas Földi Imre Vívódások című képe lett.

Sportfotó kategória

  • Ezüstgerely-díj: Dvornik Gábor: Alez! c. sorozata
  • 2. díj: Kiss Imre: Előzés
  • 2. díj: Komka Péter: Bukás
  • 3. díj: Szabó Miklós: Vetődés
  • 3. díj: Szalmás Péter: Sellő

Különdíjasok:

  • Földi Imre: Vívódások 5.
  • Szaka József: Gyarmati Dezső

A pályaművekből összeállított kiállítást a Papp László Sportaréna mellett található Magyar Sportmúzeumban lehet megtekinteni 2013. november 15 és december 15. között hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között lehet megtekinteni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!