Bill Eppridge szívszorító bölcsessége

Bill Eppridge portréja Fotó: Robert R Winslow

Bill Eppridge portréja
Fotó: Robert R Winslow

Különleges történettel emlékeznek kollégái a 75 éves korában elhunyt fotóriporterre, aki elkötelezett szakemberként dolgozott még barátja, az ifjabb Kennedy meggyilkolásakor is.

A HVG.hu és mások is az MTI hírével számoltak be Bill Eppridge haláláról, röviden bemutatva élete és munkája történetét.

Azonban míg a Life-Time történelmi képeiből készült válogatással emlékezik meg róla, az NPPA amerikai sajtófotó szövetség munkásságát alaposan bemutató nekrológot tett közzé, melyben kollégái emlékeznek a remek fotósra.

A történelmet dokumentálni
A new yorki Karen Mullarkey képszerkesztőként dolgozott vele a ’60-as években és élénken él benne egy beszélgetése Eppridge-el Dr. Martin Luther King meggyilkolásáról. Eppridge azt mondta, abból látszik, hogy a fotós nem volt igazi profi, hogy megvárta a kép elkészítésével, míg a holttestet letakarják, mielőtt elkészítette volna a képét.

Fotó: Bill Eppridge/Life

Fotó: Bill Eppridge/Life

Mullarkey megdöbbent ezen a kijelentésen és visszakérdezett, hogy “Ha az általad kedvelt Bobby Kennedyt az orrod előtt lelövik, akkor te nem tennéd le a fényképezőgépet, hogy segíts neki?”
Erre Eppridge azt válaszolta, hogy “Engem nem azért fizetnek. Az a feladatom, hogy a teljes eseményt megörökítsem. Nem azért, hogy a fényképezőgépemben szerkesszem meg. Az a Life képszerkesztőinek a dolga és a vezető szerkesztő döntése, hogy mit fognak publikálni.”

Fotó: Bill Eppridge/Life

Fotó: Bill Eppridge/Life

Történelmi megpróbáltatás
A beszélgetés nem is lehetett volna jövőlátóbb. Néhány hónappal később Kennedy szenátort meggyilkolták és elveihez híven, Eppridge hihetetlen képeket készített az elnökjelölt haláról, amik történelmi jelképpé váltak.

Mullarkey így folytatja visszaemlékezését: “Később megnéztem Eppridge kontaktjait. Mindössze hat kocka volt életlen közülük. A többi tökéletesen fókuszált. [Ekkoriban autofókusz híján a fotós még csak kézzel állíthatott élességet, így csak rajta múlt, hogy éles-e a kép, vagy sem – a szerk, VA] És az életlen kockák mind a kontakt közepén vannak. Eddig tarthatott, amíg Eppridge agya felfogta, hogy mi is történt és hogy milyen borzalmas látnia, hogy az általa csodált férfi a lábai előtt hal meg.”

Mullerkey szerint Eppridge az után az éjjel után soha többé nem volt már ugyanolyan. “Azt hiszem, hogy azon az éjjelen Bill egy jelentős része is meghalt. […] Soha nem heverte ki.”

Bill Eppridge/Life

Bill Eppridge albuma Bobby Kennedyről

Robert F. Kennedy nagyon közel állt a fotóshoz, sokkal többet jelentett neki, mint csak egyet a megannyi fotóalany közül. Nem véletlen, hogy a Life számára ő fotózta végig elnökjelölti kampányát, aminek a politikus elleni merénylet vetett véget. A kampány fotóiból a merénylet negyvenedik évfordulójára albumot adott ki és most a fotós emlékére a Life-Time galériát állított össze a korábban nem publikált fotókból. Érdemes megnézni!

Pályája
15 évesen kezdett fotózni egy iskolai lapnak. Később főiskolás diákként a Missourian fotósa volt, mikor elkészítette mezőn legelésző fehér lovat ábrázoló képét, amivel díjat nyert az NPPA Pictures of the Year pályázatán. Nyereménye egy gyakornoki hely volt a Life magazinnál. Miután elvégezte az iskolát, világkörüli fotózásra indult a National Geographic megbízásából.
Több évtizedes pályája során Eppridge olyan ikonikus képeket készített, mint a Robert F. Kennedy elleni merényletet bemutató fotó, vagy a Needle Park című fotó esszéje a heroin függőségről, amit később Hollywoodban meg is filmesítettek.

A Life és a Sports Illustrated fotóriportereként tudósított háborúkról, politikai kampányokról, Olimpiai játékokról, Woodstockról és heroin függőségről. Karrierje során sok iskolában tanított sajtófotózást és díjak egész sorát nyerte képeivel, amik közül több is bevonult a történelembe a rajtuk szereplőkkel együtt.

A Beatles new yorki látogatása során a Life fotósaként egy teljes hetet töltött el a legendássá vált brit zenekarral. Ezalatt készült fotóiból az esemény ötvenedik évfordulójára jövőre fog megjelenni a könyv, aminek előkészületei röviddel a halála előtt fejeződtek be.

A Pulitzer-díjas John Filo szerint Eppridge megérdemli, hogy munkáját csak szuperlativuszokban emlegessék. “Soha nem tekintett egyetlen munkát sem egy újabb sor téglának, amit csak úgy le kell rakni a falba. Minden feladatot inspirációként fogott fel, mintha egy katedrálist építene.”

Ez pedig egy előadásának felvétele:

Bill Eppridge – The Importance of the Still Image from Summit Series of Workshops on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!