Bill Eppridge szívszorító bölcsessége

Bill Eppridge portréja Fotó: Robert R Winslow

Bill Eppridge portréja
Fotó: Robert R Winslow

Különleges történettel emlékeznek kollégái a 75 éves korában elhunyt fotóriporterre, aki elkötelezett szakemberként dolgozott még barátja, az ifjabb Kennedy meggyilkolásakor is.

A HVG.hu és mások is az MTI hírével számoltak be Bill Eppridge haláláról, röviden bemutatva élete és munkája történetét.

Azonban míg a Life-Time történelmi képeiből készült válogatással emlékezik meg róla, az NPPA amerikai sajtófotó szövetség munkásságát alaposan bemutató nekrológot tett közzé, melyben kollégái emlékeznek a remek fotósra.

A történelmet dokumentálni
A new yorki Karen Mullarkey képszerkesztőként dolgozott vele a ’60-as években és élénken él benne egy beszélgetése Eppridge-el Dr. Martin Luther King meggyilkolásáról. Eppridge azt mondta, abból látszik, hogy a fotós nem volt igazi profi, hogy megvárta a kép elkészítésével, míg a holttestet letakarják, mielőtt elkészítette volna a képét.

Fotó: Bill Eppridge/Life

Fotó: Bill Eppridge/Life

Mullarkey megdöbbent ezen a kijelentésen és visszakérdezett, hogy “Ha az általad kedvelt Bobby Kennedyt az orrod előtt lelövik, akkor te nem tennéd le a fényképezőgépet, hogy segíts neki?”
Erre Eppridge azt válaszolta, hogy “Engem nem azért fizetnek. Az a feladatom, hogy a teljes eseményt megörökítsem. Nem azért, hogy a fényképezőgépemben szerkesszem meg. Az a Life képszerkesztőinek a dolga és a vezető szerkesztő döntése, hogy mit fognak publikálni.”

Fotó: Bill Eppridge/Life

Fotó: Bill Eppridge/Life

Történelmi megpróbáltatás
A beszélgetés nem is lehetett volna jövőlátóbb. Néhány hónappal később Kennedy szenátort meggyilkolták és elveihez híven, Eppridge hihetetlen képeket készített az elnökjelölt haláról, amik történelmi jelképpé váltak.

Mullarkey így folytatja visszaemlékezését: “Később megnéztem Eppridge kontaktjait. Mindössze hat kocka volt életlen közülük. A többi tökéletesen fókuszált. [Ekkoriban autofókusz híján a fotós még csak kézzel állíthatott élességet, így csak rajta múlt, hogy éles-e a kép, vagy sem – a szerk, VA] És az életlen kockák mind a kontakt közepén vannak. Eddig tarthatott, amíg Eppridge agya felfogta, hogy mi is történt és hogy milyen borzalmas látnia, hogy az általa csodált férfi a lábai előtt hal meg.”

Mullerkey szerint Eppridge az után az éjjel után soha többé nem volt már ugyanolyan. “Azt hiszem, hogy azon az éjjelen Bill egy jelentős része is meghalt. […] Soha nem heverte ki.”

Bill Eppridge/Life

Bill Eppridge albuma Bobby Kennedyről

Robert F. Kennedy nagyon közel állt a fotóshoz, sokkal többet jelentett neki, mint csak egyet a megannyi fotóalany közül. Nem véletlen, hogy a Life számára ő fotózta végig elnökjelölti kampányát, aminek a politikus elleni merénylet vetett véget. A kampány fotóiból a merénylet negyvenedik évfordulójára albumot adott ki és most a fotós emlékére a Life-Time galériát állított össze a korábban nem publikált fotókból. Érdemes megnézni!

Pályája
15 évesen kezdett fotózni egy iskolai lapnak. Később főiskolás diákként a Missourian fotósa volt, mikor elkészítette mezőn legelésző fehér lovat ábrázoló képét, amivel díjat nyert az NPPA Pictures of the Year pályázatán. Nyereménye egy gyakornoki hely volt a Life magazinnál. Miután elvégezte az iskolát, világkörüli fotózásra indult a National Geographic megbízásából.
Több évtizedes pályája során Eppridge olyan ikonikus képeket készített, mint a Robert F. Kennedy elleni merényletet bemutató fotó, vagy a Needle Park című fotó esszéje a heroin függőségről, amit később Hollywoodban meg is filmesítettek.

A Life és a Sports Illustrated fotóriportereként tudósított háborúkról, politikai kampányokról, Olimpiai játékokról, Woodstockról és heroin függőségről. Karrierje során sok iskolában tanított sajtófotózást és díjak egész sorát nyerte képeivel, amik közül több is bevonult a történelembe a rajtuk szereplőkkel együtt.

A Beatles new yorki látogatása során a Life fotósaként egy teljes hetet töltött el a legendássá vált brit zenekarral. Ezalatt készült fotóiból az esemény ötvenedik évfordulójára jövőre fog megjelenni a könyv, aminek előkészületei röviddel a halála előtt fejeződtek be.

A Pulitzer-díjas John Filo szerint Eppridge megérdemli, hogy munkáját csak szuperlativuszokban emlegessék. “Soha nem tekintett egyetlen munkát sem egy újabb sor téglának, amit csak úgy le kell rakni a falba. Minden feladatot inspirációként fogott fel, mintha egy katedrálist építene.”

Ez pedig egy előadásának felvétele:

Bill Eppridge – The Importance of the Still Image from Summit Series of Workshops on Vimeo.