Mozsárágyús fotós buktatta le a politikust

Melina Mara/The Washington Post

John McCain szenátor játszik az iPhone-ján az Amerikai szenátus külpolitikai bizottságának meghallgatásán a szíriai fegyveres beavatkozás vitája alatt.
2013. szeptember 3.
Fotó: Melina Mara/The Washington Post

Amerikában nem ritka – és nem is elítélt – dolog, hogy egy nyilvános helyen szereplő politikus irataiba, beszédébe, vagy éppen a laptop/telefon ténykedésébe belefotóznak.

A Washington Post fotóriportere, Melina Mara kapta lencse végre, amint John McCain szenátor pókerezik egy szenátusi meghallgatás alatt. Az ügy talán nem is érdekelt volna igazán senkit, ha nem arról szól, hogy egy korábbi elnökjelölt szórakozik, miközben mások épp nem az USA szíriai hadba lépéséről tárgyalnak körülötte.
A szenátor nem is tagadja a történteket, sőt büszkén válalja a neten. A Twitterén viccelődve próbálta elütni a dolog politikai élét:

“Botrány! Rajtakaptak, hogy egy 3+ órás szenátusi megbeszélésen iPhone-on pókerezek – a legrosszabb, hogy vesztettem!” — John McCain (@SenJohnMcCain) September 3, 2013

Rick Wilking/Reuters

George W. Bush elhíresült és világot bejárt jegyzete az ENSZ New York-i üléséről. Az amerikai elnök Condoleezza Rice-hoz címzett jegyzetlapon pisiszünetet kér. 2005. szeptember 14.
Fotó: Rick Wilking/Reuters

Hasonló esetek
A történet apropóján a PDNpulse készített egy összeállítást a Nagytelés leleplezések rövid története címmel. Ebben olyan emlékezetes felvételek szerepelnek, mint mikor egy 2005-ös ENSZ ülésen Rick Wilking, a Reuters fotóriportere megörökítette, hogy Bush elnök egy cetlin üzent Condoleeza Rice államtitkárnak, hogy kimenne a mosdóba.
Vagy például, amikor a Getty Images fotóriportere Mario Tama egy 2011-es, szintén ENSZ ülésen egy 400 mm teleobjektívvel lefotózta az izraeli miniszterelnököt, Benjamin Netanyahut a beszédével. A képet kinagyítva jól látszott, hogy mi mindent átírt benne, vélhetően arra reagálva, amik előtte a palesztin elnök, Mahmoud Abbas beszédében elhangzottak.

Tanulságok
Az angol fotós szaklap azt a két tanulságot vonja le az esetekből, hogy a fotósok hordjanak magukkal nagytelét az ilyen eseményekre, a politikusok pedig figyeljenek oda, hogy ki láthatja a jegyzeteket nyilvános szereplések alkalmával.

Fotó: Tuba Zoltán/Origo

Fotó: Tuba Zoltán/Origo

Hazai megközelítés
Magyarországon viszont máshogy látják a politikusok. A Magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László pár évvel ezelőtt megelégelte a sajtópáholyból a képviselők laptopjairól készült képeket és a karzatra száműzte a fotósokat. Mi így az elnöki pulpituson felszólaló miniszterelnök háta mögé kerültünk, így csak hátulról tudtuk fotózni a beszédét.

Jobb híján így az Index percről-percre tudósításában egyrészt megjelent, hogy “Breaking! Orbán kopaszodik!”, majd több online és nyomtatott lap is közölte, a ministerlenök előtt heverő beszéd fotóját, amiben jól látszott, hogy miket húzott ki belőle. A képeket leközlő lapokat egy időre kitiltották a Parlamentből, a fotósokat pedig tájékoztatták, hogy

Fotó: Pete Souza/White House

Obama beszédének részlete az egészségbiztosításról. 2009. szeptember 9.
Fotó: Pete Souza/White House

“Felhívjuk a fotórovat-vezetők, és a fotósok figyelmét, hogy az Országgyűlés elnöke, a képviselők, a pulpituson felszólalok előtt lévő anyagok nem nyilvánosak. Kérjük tartózkodjanak olyan képek közlésétől, ahol ezek az dokumentumok olvashatóak.” – Magyar Országgyűlés Sajtó Osztály

Az egyik érintettként a Blikk gyorsan közölt egy archív válogatást, hogy addig miket láttak a fotósok a Parlamentben. Másik érintettként az Index következő parlamenti tudósításában rögtönzött karikatúrákkal pótolta a fotókat, de azért készítettek egy tanulságos kis összeállítást arról is, hogy más országokban milyen képek jelentek meg politikusok jegyzeteiről, legyenek azok a beszéd szélére firkált jelzések, jegyzetlapon odacsúsztatott üzenetek, vagy éppen a szónok tenyerére firkált emlékeztetők.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!