Elhunyt Németh Ferenc, a Nemzeti Sport fotósa

Németh Ferenc (1952–2013) (Fotó: M. Németh Péter)

Németh Ferenc munka közben (1952–2013)
Fotó: M. Németh Péter

Súlyos betegség után 61 éves korában elhunyt Németh Ferenc sportfotós, a Magar Távirati Iroda, a Nemzeti Sport és az MLSZ korábbi fotóriportere.

Jobbára válogatott focimeccseken találkoztunk, nem igen beszélgettünk, inkább csak látásból és a kollégák történeteiből ismertem. Halálhíréről ma a Nemzeti Sportból értesültem. A Four Four Two egyik népszerű fotójával és annak történetének felidézésével emlékszik az eltávozott kollégára.
Nyugodjék békében!

Haláláról az MTI ezekkel a sorokkal számolt be:

A hazai sportfotózás meghatározó alakja 1971-ben került az MTI-be, ahol eleinte belpolitikai fotós volt, fényképezett politikusokat, és ott volt Bajkonurban is, amikor az első magyar űrhajós útjára indult. A nagy szerelem azonban a sport volt a számára, amelyet gyakorolt is, raliversenyzőként is nevet szerzett magának. Sportfotósként a labdarúgás volt a fő profilja, számos díjat nyert képeivel Magyarországon és külföldön egyaránt. 1989-ben elnyerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által kiírt, A sport legszebb pillanatai című fotópályázat fődíját (Arany Lencse-díj) a fekete-fehér kategóriában.
Az 1980-as moszkvai játékokon fotózott először olimpián, és utána is többször dolgozhatott ötkarikás játékokon.

1995-ben az akkor induló Sportissimo rovatvezetője lett, majd a magazin megszűnése után a Nemzeti Sport szerződtette, ahol néhány év múlva a fotórovat vezetőjének nevezték ki, s egy évtizeden keresztül felelt a sportnapilap fotósainak a munkájáért. Ezután főmunkatársként tevékenykedett, majd tavaly az MLSZ főállású fotósa lett, ám súlyos betegsége miatt ott nem sokáig dolgozhatott.
A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) idén Életműdíjjal ismerte el munkáját.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!