Pilótaportrék az “amerikai éjszakában” Kecskeméten

Fotó: Ancsin Gábor/Velvet

Fotó: Ancsin Gábor/Velvet

Tetszetős pilótaportrékat közölt a Velvet a Kecskeméti repülőnap résztvevőiről. A világ kölönböző tájairól érkezett pilóták az általuk vezetett gépek előtt pózolnak.

Ancsin Gábor, a Velvet fotóriportere kicsit más megvilágításba helyezte a pilótákat, mint a rekord hőséget keltő napfény tette. A sorozat elkészítéséhez egyszerű riporter vakut használt rádiós távkioldóval az úgynevezett amerikai éjszaka hatás eléréséhez. Mivel a sorozat (egy részének) készítése során én is ott voltam mellette, gondoltam készítek néhány werkfotót is, persze ezek nem lettek olyan látványosak, mint az ő sorozata.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Szelid vadászpilóták
A sorozatból sajnos a magyar pilóták jobbára kimaradtak, hiszen a magyar légierő egy része éppen bemutatóozott a levegőben. A statikus bemutatók külföl vendégpilótái viszont örömmel álltak modellt neki, pláne mikor megmutatta nekik korábbi képeit, hogy mit is szeretne velük megcsinálni.
Gábor egyébként minden pilótának feltette ugyanazokat a kérdéseket, amik meg is jelentek a Velvet galériájában, egy kivételével. Minden pilótától megkérdezte azt is, hogy lőttek-e már le valaha gépet éles légicsatában? Mint kiderült, a rendezvényre nem igazán vérszomjas pilóták érkeztek, vagy legalábbis elég őszintének tűnő ábrázattal tagadták a dolgot. A német haditengerészet egyik helikopter pilótája viszont büszkén mondta, hogy ők életeket menteni szoktak – azt viszont számolatlanul.

Amerikai éjszaka
Emlegetik franciául nuit américaine néven is. Filmiparban alkalmazott eljárás, amivel nappal forgatnak éjszakai hatású jeleneteket. A hátteret alulexponálják, a szereplőket pedig külön megvilágítják, hogy helyesen exponáltak legyenek, így hangsúlyosabbá váljanak a háttérhez képest. Fotózásban is előszeretettel alkalmazzák, de ez a sorozat is megosztja az ismerőseimet. Akad, akinek nagyon tetszik az ötlet és a kivitelezés, míg van aki nem annyira értékeli.

Kecskeméti Dávid barátom szokta mondani fotó tanfolyamain, hogy “az amerikai éjszaka olyan fotográfai technikák közé tartozik (akárcsak a kép döntése, a high key, low key, a halszem, a tilt-shift és még néhány másik), ami olyan, mint az atombomba: nagyon hatásos, de komolyan meg kell fontolni a bevetését.”

Te mit gondolsz róla?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!