Van akinek nem kell eltakarni a rendőr arcát…

Rendorok-kitakarasNelkul-katasztrofa-OrbanViktor-video

Forrás: Miniszterelnökség

Sokat emlegetett téma, hogy Magyarországon a rendőrök arcát felismerhetetlenné kell tenni. A különleges hóhelyzetben azonban fény derült arra is, hogy kire nem vonatkozik ez a szabály.

Az Origo fotó 35 mm blogján jelent meg pár napja a jogos felvetés: az Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Pintér Sándor belügyminiszter katasztrófa terepszemléjét bemutató videóban nincsenek kikockázva a szereplők. A szerkesztőség némileg cinikusan fűzi hozzá, hogy “Kiváncsian várjuk, hányan jelentkeznek be kártéréítésért a Miniszterelnökségen, perrel fenyegetőzve képmásuk jogosulatlan felhasználása miatt.”

A felvetés jogos, bár nyilván ők sem gondolják komolyan. Sőt az is lehet, hogy minden a felvételen szereplő rendőrt megkérdeztek róla hozzájárul-e a szerepléshez, csak ez az ismétlődő technikai jellegű aktus nem szerepel a felvételen, hiszen semmi köze a katasztrófa kommunikációjához. (Elvégre más esetekben sem szoktuk a cikkekben emlegetni, hogy nekünk bizony hozzájárultak a kép, vagy cikk közléséhez – még akkor sem, ha tényleg kértünk rá engedélyt.)

Azért ha nem a kormány tagjaként készítesz ilyen felvtételeket rendőrökről, akkor ne nagyon próbálkozz engedélykérés és takarás nélkül publikálni, mert úgy jársz, mint mások!

A politikai tartalmú kommenteket hanyagoljuk, ez a poszt és a blog nem arról szól!

Kiegészítés: 2014. szeptember 24-én az Alkotmánybíróság úgy határozott, hogy az intézkedő rendőr arca megjelenhet a hírekben, mert a közvélemény tájékoztatását fontosabbnak ítélték a rendőrök személyiségi jogainál, de a jogi helyzet továbbra sem egyértelmű. Érdemes elolvasni erről szóló külön írásomat.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!