Ismét megdőlt a gigapanorámák rekordja

BTLondonGigapanorama-320gigapixel

Gigapanorámához katt a képre!

320 gigapixellel egy londoni körpanoráma vette át a vezetést a gigapanoráma fotók korábban hetente egymásra licitáló versenyében.

Emlegettem már a blogon, hogy lecsendesedett a gigapanorámák egymásra licitáló számháborúja. Korábban szinte hetente jelentettek be minden előzőnél nagyobb felbontású gigapanorámákat, mostanában jó ha évente összejön egy, ami az előzőre képes rálicitálni. Persze a felbontások drasztikusan megnőttek. Néhány tíz gigapixelről már a néhány száz gigapixeles tartományban tartunk, ami jócskán megnyújtja az elkészítés időigényét. A megnövekedett időigény pedig a környezeti és fényviszonyokkal képes kedvezőtlen kölcsönhatásba keveredni. Amire viszont igazán negatívan hat a felbontás megnövekedése, az a feldolgozás időigénye.

A legújabb, 320 gigapixeles várospanoráma Londonról készült, és a BT London weboldalán lehet megtekinteni. A végleges panorámafotó 48 600 db fotóból áll össze, melyeket három napig tartott elkészíteni, a feldolgozás és összeállítás pedig három hónapig tartott. Készítésének további technikai részleteiről a PetaPixel cikkében angolul, a Pixinfo cikkében pedig magyarul olvashatsz.

Kiegészítés: A Picture Correct cikkéből további technikai részletek derülnek ki a készítésről és egy videót is mellékelnek, ami a fotó készítéséről szól.

  • Összesen hat fotózást tartottak, mire elfogadható minőségű képek készültek
  • Négy darab Canon 7D fényképezőgépet használtak, mindegyiken 400 mm szuper-teleobjektív és 2x telekonverter, így 1 fokos látószöget kaptak
  • A fényképezőgépek közel három terabyte adatot rögzítettek JPG formátumban. RAW formátum használata egyszerűen túl sok lett volna, hogy kezelni tudják azt
  • Egy 32 magos számítógép 256 GB RAM-mal 200 óra alatt tudta a képeket összeilleszteni
  • Az erős szél miatt minden egyes képnek nagyjából 30% átfedésben kellett lennie egymással, hogy lehessen korrigálni, ha túlságosan elmozdult a helyéről a kamera
  • A végeredményként született fotó 320 gigapixeles, ami nagyjából 30 ezerszer nagyobb felbontás, mint egy átlagos fotó

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!