Húsz év haditudósítóként

GoranTomasevic-interview-ReutersA Reuters fotóriportere, Goran Tomasevic mesél különféle háborúkban és egyéb konfliktus zónákban átélt kalandjairól.

Ő volt az, aki nemrég végigfényképezte egy mesterlövész támadását és még számos megrázó képet küldött Szíriából. Pár napja a Reuters blogján, majd a Phoblographeren és a PetaPixelen is megjelent az ügynökség videó interjúja, amiben képeivel illusztrálva, tört angolsággal mesél háborús kalandjairól. Az interjú apropója, hogy díjnyertes anyagát épp most állítják ki a Visa Pour L’image kiállításon, az egyik legrangosabb sajtófotó fesztiválon.

Fotó: Goran Tomasevic/Reuters

Fotó: Goran Tomasevic/Reuters

Goran Tomasevic Belgrádban született 1969-ben és a Milosevic elleni tüntetések során 1996-ban kezdett el a Reutersnek dolgozni. Bagdadban állomásozott az iraki háború alatt, Jeruzsálemben dolgozott az izraeli-palesztin konfliktusok néhány embertpróbáló időszakában és az ügynökség vezető fotósa volt Egyiptomban a felkelések idején. Jelenleg a Szíriából tudósít, ahol heteken át követte a folyton változó frontvonalakat és naponta tudósított az egyre fokozódó helyzetről, ami az ENSZ szerint legalább 100 ezer ember életét követelte.

Fotó: Goran Tomasevic/Reuters

Fotó: Goran Tomasevic/Reuters

Az ügynökség blogján így vezeti fel a videót: “Akárcsak Beirut, Szarajevó és Sztálingrád romjai közt, Szíriában is mesterlövész háború zajlik. A résztvevők fegyvereik távcsövén keresztül kémlelik a város utcáit, hogy feltűnjön valakinek a bőre vagy egy rom mögül kémlelő szemgolyó és csalikat használnak, hogy a másik elárulja helyzetét és az áldozatukká váljon.”
Mint a videóban meséli, “Több, mint húsz év háború fotózás során nem nagyon lát az ember különbséget. Főleg a városi harcok nagyon emlékeztetnek a balkáni háborúra”, de szerinte a második világháború sem lehetett nagyon más.

Úgy gondolja, hogy el kell mennie a katonákkal a legvégsőkig, mert nem árulhatja el őket azzal, hogy nem mutatja meg, hogy miken mennek keresztül. Hiszen ez a feladata, bemutatni, hogy mi történik a világban. Gondolatait azzal zárja, hogy “Ott és akkor nem töröm rajta a fejem, hogy mi változhat. De remélem, hogy ha megmutatom a háború borzalmát, akkor talán néhányan elgondolkoznak, és valaki változtat majd rajta, mert nem kell minden nap olyan sok embernek meghalnia.”

Képeiből a Reuters oldalán látható egy válogatás.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!