A szabadság bérszámfejtési rejtély megoldása

Wallet-money-photoSomeGeekInTnFlickr

Fotó: Casey Fleser/Flickr

Percről-percre egyre több ismerősöm osztja meg a Facebookon az Origo Vállalkozói negyed cikkét arról, hogy a megváltozott szabályozás miatt nem lesz mindegy, hogy melyik hónapban veszel ki szabadságot. A cikk szerint egy rövidebb hónapban kevesebbet ér a szabadságod, mint egy hosszabb hónapban. Van aki vitatja, hogy tényleg így fog majd működni, van aki csak szentségel, hogy ezt hogy lehet.

Mielőtt te is kétségbeesetten és/vagy káromkodva osztanád meg felháborodásodban a cikket a közösségi hálón, tégy meg magadnak egy apró szivességet, hogy elkerüld a hiányzó hős társadalmi csapdáját, amiről annyit írtam már.

A megoldás
Kopogj be, vagy csörögj rá és kérdezd meg a céged bérszámfejtőjét/könyvelőjét, hogy ő hogyan is értelmezi a törvény betűjét. Annál is inkább, merthogy első körben ő lesz az, aki majd a fizetésedre fogja alkalmazni a szabályozást. Szóval ha egy szabály több féle képpen is értelmezhető, akkor ő az, akinek valamit ki kell belőle olvasni és a tényleges számításkor érvényesíteni. Technikailag ő lesz majd az, aki a pénzt kiveszi a zsebedből.

Persze lehet, hogy nem te leszel az első, aki megkeresi ezzel a kéréssel, hiszen ez a megfejtés másnak is eszébe juthatott rajtam kívül. Ebben az esetben már valószínűleg felkészülten fog várni a válasszal. Minden esetre ha még nem kaptál tőle a témával foglalkozó levelet, akkor érdemes lehet javasolnod neki, hogy miután kialakította a cég hivatalos álláspontját, küldje körbe a cégen belül, hogy mások se idegesítsék magukat feleslegesen. Ezzel többek közt azt is elkerülheti, hogy a cég minden egyes alkalmazottja megkeresse őt ugyanazzal a kérdéssel, amivel te.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!