Újabb típusokhoz is kapható EasyCover tok

Korábban már írtam az EasyCover szilikon tokjairól, és már az újabb Canon és Nikon gépekhez is kaphatók. Sőt úgy tapasztaltam, hogy fejlődött is a kialakításuk, ráadásul karácsonyi ajándék ötletnek sem utolsó.

Márciusban megjelent EasyCover írásom idején még az 5D mkII volt a kínálat csúcsa, amihez kapható volt ilyen tok, azóta lényegében az összes kapható újabb modellre megjelentek az új tokok. Így van már többek közt a 650D-re, D3200-ra és persze a D800-ra és az 5DmkIII-ra is.

Még mindig komoly szívfájdalmam, hogy sajnos a profi vázakra (1D és D3, D4 családok) nem gyártanak. Összehasonlíthattam viszont, hogy az 5D mkIII-ra készült tok mennyit fejlődött az elődhöz képest. Ott még kellett némi ügyeskedés, hogy a bajonett körüli perem ne akadályozza a szélesebb L-es objektívek cseréjét. Az új toknál erre jobban odafigyeltek, így már semmi gond nincs vele. A gombok és egyéb kezelőszervek ugyanúgy mind elérhetők, bár tapintásukat és érzékenységüket szokni kell, hiszen egy extra gumi rétegen keresztül nyomkodjuk, de megszokható. A gép jelentős részét pedig határozottan jól védi. Sajnos a kártya ajtónál kivágták a szilikon borítást, ami persze jól jön hozzá, hogy kártyát lehessen cserélni a gépben. Ugyanakkor elég nagy felületet szabadon hagy, kitéve a sérüléseknek. Talán ennél zavaróbb (legalábbis nekem az lenne), hogy a beépített vakus gépek felpattanó vakujánál szintén nyitott a tok, hiszen a vakut hagyni kell kinyílni, ha ki akar nyílni. Viszont nem nagyon ismerek olyat, aki használja a beépített vakut (még ha van is a gépében), így a magam részéről én biztosan jobban örülnék, ha ez csak opcionális nyílás lenne, és alap állapotban legalább egy vékonyabb szilikon réteg lenne ott.

Ilyen van például a gépek típus jelzésénél is, így az 5D mkII és a mkIII esetében is csak átsejlik a hártya szerű szilikonon az 5D is és a Mark II vagy III felirat is. Kicsit hiányolom, hogy az új tokoknál a gép “homlokán” szereplő gyártó jelzés előtt már ez a hártya sincsen. Nagyobb gondnak érzem, hogy még mindig csak a Canon és Nikon gépekhez szerezhető be a tok, így a többi márka használói kirekedtek ebből a lehetőségből.
Van viszont már a Nikon MILC rendszeréhez is, és ugyan még nem kapható, de hamarosan valószínűleg lesz a Canon MILC-eihez és a 6D-hez is. Sőt kaphatók citromsárgában is, ami szerintem rémesen formabontó, de bizonyos munka célú felhasználásokhoz határozottan jó ötletnek tűnik, hogy ne csak védje a gépet, hanem feltűnő is legyen, hogy hova tette le az ember munka közben, ahol a fotózás csak járulékos feladat.

A konkrét típusokról az EasyCover forgalmazójának honlapján találsz részleteket, a tokkal kapcsolatos többi tapasztalatomat pedig korábbi EasyCover írásomban olvashatod.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!