Tömegtermelés: mindenünk így készül

Fotó: ABCnews

Sokan szidjuk a kínai tömegtermelést, sajnáljuk a kizsákmányoló munkásokat – de azért mindannyian szeretnénk minél olcsóbban venni a cuccainkat.

Handras tett ki tegnap ezzel kapcsolatban egy nagyon érdekes írást, érdemes elolvasni, illetve megnézni a videót, hogyan élnek a Foxconn kínai gyárának munkásai. (Azóta más oldalakon is megjelent a téma, pl. AppleBlog, BeszeljukMac, stb.) Róluk korábban sokat cikkezett a sajtó, hogy a luxuscikkeket gyártó Apple kihasználja őket, és rendszeresen lesznek közülük öngyilkosok is.

Valószínűleg a vád nem teljesen alaptalan, bár a videó árnyalja kicsit a képet. De ne higgyük, hogy csak az Apple termékei készülnek így. Lényegében minden termék, amit használunk Kínában, vagy Ázsia más részén, nagyon hasonló, vagy akár még borzasztóbb körülmények közt készül.
Feltehetően még a fotósok körében népszerű NewsWear táskák is csak annyiban térnek el, hogy Mexikóban készülnek Ázsia helyett, hiába reklámozzák azzal, hogy támogasd az amerikai ipart az elnyomó diktatúrák helyett.

Érdemes elolvasni a “Kínaiak őszinte levelét“, és elgondolkodni a benne írtakon. Még ha valószínűleg nem is kínaiak írták, néhány tanulságos gondolat akad benne.