Tömegtermelés: mindenünk így készül

Fotó: ABCnews

Sokan szidjuk a kínai tömegtermelést, sajnáljuk a kizsákmányoló munkásokat – de azért mindannyian szeretnénk minél olcsóbban venni a cuccainkat.

Handras tett ki tegnap ezzel kapcsolatban egy nagyon érdekes írást, érdemes elolvasni, illetve megnézni a videót, hogyan élnek a Foxconn kínai gyárának munkásai. (Azóta más oldalakon is megjelent a téma, pl. AppleBlog, BeszeljukMac, stb.) Róluk korábban sokat cikkezett a sajtó, hogy a luxuscikkeket gyártó Apple kihasználja őket, és rendszeresen lesznek közülük öngyilkosok is.

Valószínűleg a vád nem teljesen alaptalan, bár a videó árnyalja kicsit a képet. De ne higgyük, hogy csak az Apple termékei készülnek így. Lényegében minden termék, amit használunk Kínában, vagy Ázsia más részén, nagyon hasonló, vagy akár még borzasztóbb körülmények közt készül.
Feltehetően még a fotósok körében népszerű NewsWear táskák is csak annyiban térnek el, hogy Mexikóban készülnek Ázsia helyett, hiába reklámozzák azzal, hogy támogasd az amerikai ipart az elnyomó diktatúrák helyett.

Érdemes elolvasni a “Kínaiak őszinte levelét“, és elgondolkodni a benne írtakon. Még ha valószínűleg nem is kínaiak írták, néhány tanulságos gondolat akad benne.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!