Mennyibe kerül egy Nikon zárcsere?

Fotó: Besenyei Gergely

Nem túl vidám téma így karácsony előtt, de jogos kérdés, hogy mennyibe kerül egy fényképezőgép elkerülhetetlen főalkatrészének a zárszerkezet cseréje.

Korábban már elég részletesen emlegettem a zár élettartamát és cseréjét, és a vele kapcsolatos dolgokat. A Canon zárcsere árai pedig már többször megjelentek a blogon. A Nikon is elküldte még áprilisban a hozzávetőleges zárcsere árait, de akkor ezt nem tettem közzé.

 • D40 21.500,-
 • D50 28.500,-
 • D60 22.000,-
 • D70 33.000,-
 • D80 32.000,-
 • D90 26.500,-
 • D3000 23.000,-
 • D5000 24.000,-
 • D200 48.000,-
 • D300 42.000,-
 • D700 54.500,-
 • D3 89.000,-

Persze érdemes ezeket az információkat és minden más a neten keringő dolgot fenntartással fogadni. A hiteles mindig az, amit épp az illetékes szervek állítanak. Ha meghibásodik a gép, náluk kérdezz rá az aktuális árakra, mert bármit írnak blogokon (mint én is) és fórumokon, végül úgyis annyit kell fizetned, amennyit a szerviz a számlára ír.

Egy kolléga épp a napokban cseréltetett zárat több mint éves D3-ában 330 ezer expo után. Kíváncsi voltam, vajon az áprilisi hozzávetőleges árak mennyire aktuálisak most.
Meglepetésemre nemhogy többet kellett volna fizetnie, de más, kisebb beavatkozással együtt is ocsóbban jött ki, így a hozzávetőleges árak hozzávetőleg továbbra is pontosnak tekinthetők.

Persze senkinek nem kívánom, hogy zárat kelljen cserélnie, nem kellemes élmény. Különösen, ha a várt élettartam előtt válik szükségessé (sajnos többször, mint nem). De ha mégis megadná magát a zárad, akkor ne felejtsd el beküldeni az ilyen adatok nyilvántartására létrehozott adatbázisba, hogy a statisztika minél pontosabb legyen.

Neked volt már zárcseréd? Hány expo után és mennyiért cserélték?

Kiegészítés: 2015 elején próbáltam frissíteni a zárcsere árakat, de a Nikon Magyarország nem adott tájékoztatást az aktuális tarifákról, így a 2011-ből származó árak a legfrissebbek, amit ismerek. Ha neked van frissebb információd, akkor ne habozz megosztani!

Readers Comments (14)

 1. Áááá, ezek sokkal olcsóbbak, mint a miénk 🙁

  Szerencsére eddig – kopp,kopp,kopp – még nem állt meg, jó lenne még vele lehúzni egy jó pár ralit 🙂

  • Relatív, hogy mi a “vészes ár”, van aki ennyiért még fényképezőgépet se vesz (meg persze az se mindegy, hogy a lista melyik végéről válogat az ember.

   Az árakat a modellváltások kevésbé szokták befolyásolni, adott kategórián belül nincs akkora ingadozás modellváltás maitt sem. Arra inkább az ÁFA kulcs változásnak és a HUF/EUR árfolyam ingadozásnak van hatása. Érdemes megnézni a linkelt Canon árakat is. A mark 1-2-3-4 zárcsere árak lényegében azonosak.

 2. János Csárdi-Braunstein 2011.12.10. @ 18:53

  Ez nem is olyan vészes ár. Kiváncsi lennék egy ilyen listára úgy egy év múlva, hogy az akkori modellváltások miatt fog e változni.

 3. (A D300-ra egy hete kértem telefonon ajánlatot, 120 van benne.
  60.000 körül mondták, kb 2 hét.)

 4. Hm, nem merek belegondolni, h. a D50-em közelít a 200.000 expóhoz :)4 minutes ago · LikeBéres József Jujj, most látom a blogon közzétett listán, még “barátinak” mondható, bár: működőképesen egy D50 “piaci aktuális értéke” max. 50.000 ft (lehet, naiv vagyok), szeptemberben javíttattam a beépített vakut, 25.000 ft körül volt, ha elszáll(na) a zárszerkezet, akkor ismételten 25.000 ft 🙂 Az aktuális értékét tehát magam fizet(ném) meg ismételten, mintha most vennék magamnak egy “alig használt” D50-t … hm, hm, hm.about a minute ago · Like

  • Na igen. Ha így van, ahogy írod (nem követem az árakat, csak ha venni akarok valamit, vagy ha azért érdekel, mert írok valamiről), akkor valószínűleg egy javítást megér a gép, hogy még használni lehessen, a második javítás árát inkább egy másik gép beszerzésére érdemes fordítani.

 5. 80e körül van az 50D-m, szerencsére működik. Szerintem egyre zajosabb fotókat csinál, de nem találgatok, mondja majd meg a szerviz. De az adatbázist elnézve ez a 80e mellé még bőven fér:) Bár már spórolok egy nagyobb testvérre, hogy ez tartalékos legyen:)

 6. Én most fogok venni egy Nikon D300-at, 157968 expoval, D3000 beszamitassal, 20 ezer forintot fizetek rá. Ha elromolna a zarszerkezet benne akkor kb. mennyibe kerülne a csere?

  • a bejegyzés 2 évvel ezelőtt íródott, de esélyes, hogy azóta sem változtak az árak, vagy ha igen, akkor sem túl sokat.
   szóval egy kb 50 ezes kiadásra nem árt felkészülnöd, hogy ne érjen nagy meglepetés

   • Esetleg előfordulhat az, hogy ha bemegyek megcsináltatni a zárat, akkor a vártnál sokkal többet kérnek el? Tapasztaltál ilyet esetleg?

    • nincs ilyen tapasztalatom, de nem tartom valószínűnek, hogy komolyabb gond lesz, vagy jelentősen többe kerülne a javítás – persze garantálni semmit nem lehet, mert ha valami egészen más hiba történik, akkor akár teljesen mások is lehetnek a költségek
     szerintem nagyon rettegni nem érdemes a meghibásodástól, vettem már és adtam is el egy pár használt gépet, amivel jó darabig nem volt utána gond.

     • Okés, köszönöm a gyors választ! Amúgy szerinted érdemes úgy megvennem a fent említett D300-at, hogy beszámíttatom a mostani D3000-es kitem és 20ezret ráfizetek? Amúgy is 35mm f1.8 objektívet használok.

     • nem igazán ismerem se a D300-at, se a D3000-et, az árukat és a használt piacot meg mégkevésbé, így nem tudok érdemben tanácsolni semmit az üzlettel kapcsolatban

     • Okés köszönöm!

Comments are closed.