Ezüstgerely pályázat: a MOB sportfotó kiállítása

Ezustgerely1-Labdanyomoritok-photoSzaboMiklosNemzetiSport

Labdanyomorítók 5 – Fotó: Szabó Miklós

Hat év után fél évszázados hagyományt folytatva hirdették ki idén az Ezüstgerely pályázat eredményeit. A MOB művészeti pályázatának célja szorosabbra fűzni a művészeti ágak és a sport kapcsolatát.

A pályaművekből rendezett kiállítás december 20-ig látható a Sportmúzeumban.

Számomra furcsa, sőt nehezen értelmezhető, hogy a fotópályázat híre szinte mindenhol csak szöveges formában jelent meg. Még akkor is, ha az Ezüstgerely esetében nem csupán fotópályázatról van szó, hanem vegyes művészeti megmérettetésről, amire fotóval, képzőművészeti, irodalmi és filmalkotásokkal egyaránt lehetett nevezni. Annál is inkább, hogy egy fesmtényről, vagy szoborról éppúgy lehet képet közölni, mint magát a pályázaton részt vett sportfotót. Én most (talán érthető) csak a fotópályázat képeire és eredményeire koncentrálnék.

Ezustgerely2-H2O-photoSzalmasPeterNepszava

Fotó: Szalmás Péter/Népszava

A pályázatról a kajak-kenu szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a Magyar Sportújságíró Szövetség mellett mások (SportGézaTFXLsport, stb) is hírt adtak, viszont egyedül a Népszava fordított rá energiát, hogy a díjazott pályaművek közül párat bemutasson galériájában. Különösen szép ez tőlük, mivel könnyű szerrel letudhatták volna a dolgot annyival, hogy saját fotórovatuk vezetőjének Szalmás Péternek a díjáról beszámolnak, ahogy tette azt a szintén Péterhez köthető FotóSarok. Itt viszont megosztottak néhány egyébként nagyon érdekes részletet a díjazott kép készítéséről, és arról, hogyan ázott el közben a fényképezőgép (bár nem egészen úgy, mint az enyém).

Az öt kategóriában meghirdetett pályázatra 347 alkotó 846 pályaműve érkezett be, ezek közül 42 pályázó összesen 425 darab sportfotóval nevezett. A sportmúzeumban megrendezett kiállításon összesen 132 pályázó alkotásait mutatják be, amiből 24 fotó került falra.

Fotó: Szaka József

Bolt ív – Fotó: Szaka József

Ha teheted, december 20-ig nézd meg a kiállítást a Papp László Sportaréna mellett működő Sportmúzeumban. A képekért és a segítségért köszönet Dr. Szabó Lajosnak a Sportmúzeum igazgatójának, és Heltai Csabának.

Sportfotó kategória:

  1. Szabó Miklós: Labdanyomorítók 5
  2. Szalmás Péter: H2O – 1.
  3. Kodrucz Gergő: Célfotó
  • Különdíj: Geberle Berci: Élet a víz alatt
  • Különdíj: Koszticsák Szilárd: Kölyökboksz
  • Különdíj: Szaka József: Bolt-ív II., III, IV. sorozata
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!