Egy hülye százakat akadályoz a rakparton

Smart-parkol-keresztben-rakpartMit teszel, ha azt látod, hogy a rakparton szabályos kis dugót okoz egy az úttesten keresztben parkoló aztó? Kivárod a sorod a dugóban, kikerülöd, és távozóban még morgolódsz egy kicsit. Ha jobban ráérsz esetleg lefényképezed, vagy videózol, hogy másoknak is megmutathasd. Egyedül a probléma megoldásáért nem tesz senki semmit. Ez a hiányzó hős esete.

A hiányzó hős esete régi társadalomtudományi tétel. Tankönyvi példájában azt szokták emlegetni, hogy az országúton leesik egy autóról egy nyugágy, ami fél szélességben elzárja az utat. Az autók feltorlódnak, mindenki egyesével kerülgeti, de senkinek nem jut eszébe odébbvinni. Ma szinte betűre pontosan ez történt a pesti alsórakparton, csak nyugágy helyett egy Smart parkolt keresztben.
Sokan találgatják, hogy vajon szabályosan parkolt a járdán, csak az útra gurult kiengedett kézifékkel, vagy hogy valaki direkt parkolta ott le, netán csak ügyes reklám fogásról van szó.

Talán az egyetlen kérdés, amit senki nem vet fel, hogy miért nem hívta ki senki a rendőröket, akik esetleg tenni is tudtak volna a helyzet ellen. Ha nem is azzal, hogy maguk odébbcipelik, amire akár néhány markos legény is vállalkozhatott volna. De legalább az autó körül araszoló forgalom irányításának átvételével, vagy akár egy “lopóautó” bevetésével, és nem utolsó sorban azzal, hogy egy alapos büntetéssel egy jó időre lebeszélik az autó tulajdonosát róla, hogy mégegyszer ilyet tegyen. Pedig akik arra jártak, azok között aligha van bárki, aki ne értene egyet vele, hogy megérdemelné az elkövető a büntetést.

A hiányzó hős esete pontosan erről szól. Megtehetnénk a szükséges lépést, de minek vesződjünk vele? Kivárjuk a sorunkat és dühöngünk, hogy senki nem tesz semmit, aztán tovább megyünk, és örülünk, hogy minket már nem érint a probléma….vesződjön vele más….akit érint.

Te mit tettél volna?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!