Fényképezed Magyarország egy napját?

MagyarorszagEgyNapja-palyazat

Magyarország egy napja: 2011. 09. 23.

Éjfél óta már zajlik is az IndaFotó legaktuálisabb játéka, hogy együtt örökítsük meg 24 óra alatt az ország egy napját. Te részt veszel a kezdeményezésben? És a szabályzatot már végigolvastad?

Az IndaFotó és a TanárBlog közös projektje azt célozza, hogy minden résztvevőtől begyűjtsenek egy-egy ma készült képet, és ezzel hatalmas fotómozaikként összeálljon az ország egy napja képekben.
A TanárBlogon főleg az keltett visszatetszést, hogy a játékkal kapcsolatban egyetlen posztjukat se találtam, amiben ne lett volna vagy dátum elírás, vagy hibásan működő link. Ettől értelmiszerzőként még el kell ismerni, hogy jó az ötletük. Viszont míg az IndaFotó sokkal precízebben fogalmaz, linkel, és ágyaz be videót, addig náluk a játék szabályzatában találtam, ha nem is feltétlenül problémás, de mindenképpen elgondolkodtató dolgokat. Bármennyire tetszik, és pártolni valónak tartom is a kezdeményezés alapötletét, ezek mellett sajnos nem mehetek el szó nélkül azután, hogy mennyit foglalkoztam eddig is mindenféle jogi témákkal.

NYtimes-MomentInTime-globePhotoDisplay

New York Times: A Moment in Time projekt

Hasonló kezdeményezés
Nem is olyan régen, tavaly májusban a New York Times hirdette mega Moment in Time projektet (ami persze bevallottan szintén nem az első ilyen volt), amiről korábban én is többször írtam. Annak egészen hasonló volt a célkitűzése – éppen csak nem országos, hanem nemzetközi léptékben. Ők a világszerte egyazon pillanatban készített képeket igyekeztek összegyűjteni egy világtérképen, hogy aztán megosszák a közös gyűjteményt a világgal, akárcsak az IndaFotó szeretné tenni most az országgal.

A magyar változat

IndaFoto-terkep

IndaFotó térkép megjelenítés

A képeket most a projekt honlapján keresztül tölthetitek fel. Mivel a pályázat teljes egészében az IndaFotó rendszerében kerül lebonyolítására, ezért minden résztvevőnek szüksége van IndaFotó regisztrációja. Akinek már van valamilyen Inda (IndaFotó, IndaMail, VIPmail, IndaVideó, IndexFórum, Blog.hu, stb) accountja, azt használhatja. Akinek még nincs, azt természetesen ezzel is szeretnék a szervezők regisztrálásra ösztönözni.

A részvétel módjáról és feltételeiről a részvételi feltételekben tájékozódhattok, amit érdemes nagyon alaposan átolvasni, mielőtt valaki belevág.

IndaFoto-MagyarorszagEgyNapja-reszveteliFeltetelek-markedA mögöttes szándék
Többen a New York Times kezdeményezése mögött is hátsó szándékot kerestek. Nyilván volt is valami valóságalapja. Ha más nem, hát annyi biztosan, hogy a projekt miatt is többen látogassák a New York Times weboldalát.
Vélhetően meg van ugyanez a motiváció az IndaFotó mozgósítása mögött is, ahogy minden más tevékenységüknek is szükségszerű mozgatórugója valamilyen mértékben a látogatottság növelése, amiért aligha érheti vád őket.

Ugyanígy megvádolták a NY Times ötletét azzal is, hogy a lap így próbál lefaragni vélhetően tetemes hírügynökségi, és egyéb fotós költésgeiből, hogy ingyen jusson fotókhoz. Nem is ritka ez a megközelítés a különféle pályázatoknál. Bár úgy gondolom, pont a New York Times esetében ez lehetett talán legkevésbé motiváló. Különösen, mivel felhasználási feltételeikben ők azt vállalták, hogy a képeket legfeljebb kifejezetten a projekttel kapcsolatban megjelenő anyagaikban publikálják.
Nem ennyire egyértelmű viszont ebben a vonatkozásban az IndaFotó célja, hiszen már eddig is előszeretettel közöltek az Index főoldalán IndaFotó galériákat, ami persze egyrészt a lelkes amatőr fotósok munkájának előtérbe helyezése. Másrészt viszont ötletes és mindenekelőtt olcsó megoldás a saját fotósaik képeiből, és a hírügynökségi anyagokból összeállított galériák kreatív kiegészítésére, pláne a hét képei rovat számomra mindmáig hiányérzetet okozó megszüntetése után.

Aggályos jogi szöveg
Az viszont már (nem is kicsit) más színezetet ad az egész kezdeményezésnek, hogy a már említett feelhasználási feltételek közt van az érthető (bár talán a szükségesnél jobban is az esetlegesen felmerülő ügyvédi költségek részleteibe menő) felelősséghárítási nyilatkozaton túl, pár aggályosabb részlet.

A részvételi szabályzat két záró kitétele nem csak a helyeseírási hibák miatt zavar, hanem mert nagyon is aktuálissá teszik a gyanakvó kérdést, hogy vajon mit akarnak kezdeni a képekkel:

  • A pályázatban részt vevő fotók többek közt esetenként megjelenhetnek Indafotó tartalom promóciós kommunikációkban a pályázat promóciós kommunikációjának részeként. A pályázatban részt vevők tudomásul veszik, hogy a promóciós kommunikációban a pályázatban szervezői nem kötelesek feltüntetni adott fotó feltöltőjének személyes adatait.
  • A pályázatban bármilyen módon díjazott fotókat a pályázat lezárását követően a szervezők és a lebonyolítók marketing célokra korlátozás nélkül felhasználhatják.

Különösen annak fényében elgondolkodtatóak ezek a sorok, hogy ugyan a játékszabályzatban pályázatot, és díjazást is említenek – nem mintha ez lenne a legfontosabb. De sem zsűriről, sem az értékelés módjáról, menetéről (vagy akár létéről), sem magukról a díjakról nem esik említés. Nem derül ki, hogy kik, és mi alapján értékelik a képeket. Még kevésbé említik, hogy mik azok a díjak, amelyek fejében lemondasz képek feletti szerzői jogaid egy részéről, illetve hogy miért cserébe, és mihez is járulsz hozzá a képek felhasználásához.

Te azért részt veszel a játékban?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!