Folytatódik a példányszámok csökkenése

...London metróin mindennapos látvány.

A budapesti metrón nem olvasnak újságot ennyien…

Elérhetők, és egyre siralmasabbak a magyarországi lapok példányszám adatai. A nyomtatott sajtó hanyatlása folytatódik.

A Napi Gazdaság által készített összeállítást idézi a HVG online, és a rádiók is a nyomtatott lapok nemrég közzétett példányszám adatairól. A MATESZ adatokból levonható konklúzió, hogy a közéleti lapok példányszáma tovább esik. Míg az első negyedévről szóló hasonló jelentésben a bulvár lapok közül a Bors tudta növelni az eladott példányszámot, addig a második negyedévben ők visszaestek, és a Blikk volt sikeresebb. A növekedés azonban elenyésző. A Kisalföld, és az Észak-Magyarország pedig tartani tudta példányszámát.

Mindeközben, mint arról a Kreatív Online beszámolt, a nyomtatott kiadványok digitális kiadványainak mérésére továbbra sincs működőképes módszere a lapkiadást számontartó Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetségnek. Sőt a nyomtatott lapot kiadó szerkesztőségek többsége némelyike még mindig csak amolyan szükséges melléktermékként működteti a lap online felületét. Létezik, úgy-ahogy frissítik is, de se komolyanvehető koncepció, sem igazi törekvés nem nagyon látszik  rajtuk.
A gond ezzel csak az, hogy így tovább nő a szakadék az egyébként is csak online hírszolgáltatással foglalkozó lapok (melyek közé az MTI Hírcentrum által üzemeltetett közszolgálati híroldallá vált Hirado.hu is felzárkózott), és a print lapot kiadók webes felületei között. Bár a piac külföldön sem működik nagy mértékben máshogy, de azért a nyugati sajtóvilágban már nem csak elvi szinten foglalkoznak a digitális kiadás elsőségének gondolatával. A világon mindenhol jellemző, hogy még mindig többnyire a nyomtatott lap egyre csökkenő bevételei tartják el az online kiadás költségeit is, ugyanakkor már kezdik felismerni, hogy az olvasókért zajló küzdelem egyre inkább az Interneten kezd eldőlni, és a piac mellett az olvasótábort is fel kell építeni, mire a nyomtatott lapkiadás tlejesen megszűnne. Az igazán nagy különbség csak az, hogy a magyar nyelvű lapok példányszámai eleve jóval alacsonyabb számokról indultak, mint bármelyik világnyelven íródott újságé, és Magyarországon egyre kevesebb hely kell a teherautó platóján, hogy a napi újságmennyiség elférjen…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!