Folytatódik a példányszámok csökkenése

...London metróin mindennapos látvány.
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu
...London metróin mindennapos látvány.

A budapesti metrón nem olvasnak újságot ennyien…

Elérhetők, és egyre siralmasabbak a magyarországi lapok példányszám adatai. A nyomtatott sajtó hanyatlása folytatódik.

A Napi Gazdaság által készített összeállítást idézi a HVG online, és a rádiók is a nyomtatott lapok nemrég közzétett példányszám adatairól. A MATESZ adatokból levonható konklúzió, hogy a közéleti lapok példányszáma tovább esik. Míg az első negyedévről szóló hasonló jelentésben a bulvár lapok közül a Bors tudta növelni az eladott példányszámot, addig a második negyedévben ők visszaestek, és a Blikk volt sikeresebb. A növekedés azonban elenyésző. A Kisalföld, és az Észak-Magyarország pedig tartani tudta példányszámát.

Mindeközben, mint arról a Kreatív Online beszámolt, a nyomtatott kiadványok digitális kiadványainak mérésére továbbra sincs működőképes módszere a lapkiadást számontartó Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetségnek. Sőt a nyomtatott lapot kiadó szerkesztőségek többsége némelyike még mindig csak amolyan szükséges melléktermékként működteti a lap online felületét. Létezik, úgy-ahogy frissítik is, de se komolyanvehető koncepció, sem igazi törekvés nem nagyon látszik  rajtuk.
A gond ezzel csak az, hogy így tovább nő a szakadék az egyébként is csak online hírszolgáltatással foglalkozó lapok (melyek közé az MTI Hírcentrum által üzemeltetett közszolgálati híroldallá vált Hirado.hu is felzárkózott), és a print lapot kiadók webes felületei között. Bár a piac külföldön sem működik nagy mértékben máshogy, de azért a nyugati sajtóvilágban már nem csak elvi szinten foglalkoznak a digitális kiadás elsőségének gondolatával. A világon mindenhol jellemző, hogy még mindig többnyire a nyomtatott lap egyre csökkenő bevételei tartják el az online kiadás költségeit is, ugyanakkor már kezdik felismerni, hogy az olvasókért zajló küzdelem egyre inkább az Interneten kezd eldőlni, és a piac mellett az olvasótábort is fel kell építeni, mire a nyomtatott lapkiadás tlejesen megszűnne. Az igazán nagy különbség csak az, hogy a magyar nyelvű lapok példányszámai eleve jóval alacsonyabb számokról indultak, mint bármelyik világnyelven íródott újságé, és Magyarországon egyre kevesebb hely kell a teherautó platóján, hogy a napi újságmennyiség elférjen…

Readers Comments (5)

 1. Attila, ez várható volt és ezt a médiában dolgozó szakembereknek is tudniuk kell. Itt is egyszerű az ok: 2011-et írunk. A szüleim több újságot is járattak. Pld.tvr hét. Én a tv műsort már a port-on nézem meg. Édesapám a Nemzeti Sport előfizetője volt, én meg az online oldalát nézem. Ez szerintem generációs kérdés is.
  Emlékszem, előfizető voltam a Fotó Mozaikra, rendszeresen megvásároltam a Fotó Videót, majd a Digitális Fotómagazint. Nagyon vártam a Fotóművészet standra kerülését és akkor a Fotóriporter kiadványról nem beszéltem. A ZOOM magazin összes száma a mai napig megvan, de ma már, csak ritkán veszek ezt azt. Ideje belátni végre, ahogyan a digitális “35”mm-es gépek megölték a kisfilmes vázakat, úgy a net is hazavágta a nyomtatott sajtót. Ugyan még nem teljesen, de…

 2. Zoli: nincsenek illúzióim ezt illetően, nem csak ugyanazt látjuk, de kb ugyanúgy is. De szerintem nagyon sokan még nem foogták ezt fel. Nézd meg, hogy viselkednek az online felületen a nyomtatott lapok kiadói.

  Egyébként én inkább egy remekbe szabott iPhone alkalmazást használok, mert a Port.hu-t nem érzem elég könnyen áttekinthetőnek. És ez felvet egy újabb érdekes gondolatsort, de azt nem folytatom.

  Viszont azt tartom, amit a képaláírásban írtam. Magyarországon még nem láttam metrókocsit úgy teletömve, hogy mindenkinél legyen újság. Londonban még nem nagyon láttam másmilyet.

 3. Igaz, de amíg Londonban vagy New York-ban “tizenhatezer” megállót kell átvészelned, nálunk ugyanez a szám “jó” esetben is csak 19!

 4. Szerintem ennek az az oka, hogy nálunk nem marad meg “független” napilap. Ha a Magyar Nemzetet olvassa valaki, akkor “**** fideszes”, ha a Népszabadságot, akkor “**** bolsi”. Én az utóbbi vagyok, de nem merném a metrón ezt reklámozni… Mármint nem bolsi, hanem a Népszabit járatom, mert a szüleim is azt olvasták. :o) És a hvg-t meg a Garfieldot. Régebben a Kretént is. De utóbbiakat a metrón is olvastam. :o)

  Viszont egy jó könyvbe senki sem fog belekötni. Ha lenne olyan újság Mo-n, amit nem címkéztek még fel, azt olvasnák szerintem nyilvánosan is az emberek.

Comments are closed.