Elhunyt Weber Lajos fotóriporter

Fotó: Népszava

Tegnap délután érkezett a hír, hogy elhunyt Weber Lajos, az MTI korábbi fotóriportere, a Népszava volt fotó-rovatvezetője. Azóta több lap, és kolléga is megemlékezett róla.

Én magam nem ismertem őt, sosem találkoztunk, nem tanított, nem volt főnököm, barátom vagy ellenségem. Csak abból ismertem, ahogy mások emlegették életében, és emlékeznek rá most halála után.

A HVG az MTI egy tényszerű hírével számol be halálhíréről (később megjelent: E-MASA, Kultúrpart, Hirado.hu, MUOSZ Fotó, stb), és hogy 1981-től 1989-ig a Magyar Távirati Iroda fotóriportere volt. Ezt követően a Reformnál, a Mai Napnál, majd a Magyar Nemzetnél dolgozott. Több díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, és 1983-ban sport sorozatát elismerő oklevélben részesítették a World Press Photo pályázaton. Fotóriporteri munkáját elsősorban a sport- és protokollfotó területén tartják kimagaslónak.
Egykori tanítványa, Vörös Nándor a keze alatt töltött diák időkre emlékezik, és azt is említi, ahogy magát Dart Webernek  nevezve vázolta a szakma sötét oldalát, hogy felkészülhessenek mi vár ezen a pályán rájuk.

Weber Lajos karrierje nemrég a Népszava fotó-rovatvezetői székéből távozva ért véget, ahonnan a sajtót általánosságban is megtépázó leépítések során bocsátották el. Legutolsó munkahelyén, a Népszavánál Andrassew Iván búcsúzik tőle személyes hangvételű nekrológjával, mely a szerző saját blogján is olvasható. Mint írja: “Föladta. Halálosan belebetegedett abba, hogy egy éve a kényszerű létszámleépítés áldozata lett. És persze abba, hogy 58 évesen, népszavás bélyeggel a homlokán nem kellett már senkinek. Augusztus 24-én lett volna 59 éves.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!