Elrajtolt a sanghaji Úszó VB

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Valójában már egy hete zajlik a FINA nemzetközi úszószövetség által rendezett Vizes VB Sanghajban, de az úszó számok csak ma kezdődtek, és a vízilabda döntők is csak eztán jönnek.

Nagyjából ekkor tájt érkeztem meg két éve Rómába, az akkor ott megrendezett Vizes VB-re, hivatalos nevén Úszó, Szinkronúszó, Műugró és Vízilabda Világbajnokságra. Sajnos azóta csak a Budapesti Úszó EB-n jártam, az idei VB-t csak a tévében követem.
A magyar érdekeltség mértéke miatt az MTI fotóriportere Illyés Tibor is csak most kapcsolódik be a VB tudósításába Kovács Anikó mellé, akinek idén főleg a vizilabda képeit láttuk itthon.

Fotó: Julian Abram Wainwright/EPA

A változatosság gyönyörködtet
Pedig szerintem a kombinált világverseny sokak által kevésbé fontosnak tartott sportágai, így a szinkronúszás és a műugrás is legalább annyira érdekesek, sőt talán még látványosabbak is.
Nem csoda, hogy az azóta DSLR videó projektjeiről talán jobban ismert Vincent Laforet sem úszó, hanem műugró képeivel nyert pár éve World Press Photo pályázatot, akárcsak ugyanazon a pályázaton harmadik díjat nyert EPA fotós Julian Abram Wainwright hasonló fekete-fehér sorozatával. A Magyar Sajtófotó Pályázaton pedig tavaly Szigetváry Zsolt két kategóriában is (Sport sorozat, Portré sorozat) harmadik helyet nyert. Sőt talán idén a Getty Images fotósaként dolgozó Ezra Shaw is hasonló ambíciókkal készítette hasonló sorozatát, melyből a Telegraph sport rovata és a Wall Street Journal fotóblogja is válogatott. Ez utóbbiról emlékezett meg Mong Attila is a Napi Fixen, bár azt elképzelni sem tudom, honnan jött neki a tornász kifejezés, mert az általa linkelt oldal is műugrókat emleget, ráadásul a galéria címe is elég beszédes. (Azt már csak zárójelben említve, hogy a Tumblren sokakhoz hasonlóan Mong Attila is hanyagolja a forrásmegjelöléseket).
De  ha már műugró képek, akkor érdemes megemlíteni Hajdú D András tavaly nyári műugrás galériáját, a zuhany alatt lauló műugrókról és a budapesti Úszó EB kulisszatitkairól nem is beszélve.

Fotó: Christinne Muschi/Reuters

Vízalatti képek
Az mtv által sugárzott közvetítésében alig láttam a szinkronúszó versenyek során vízalatti kamera snitteket, pedig minden ilyen versenyen szokott lenni. Sőt a sanghaji versenyről is láttam ilyeneket a YouTube-n. Viszont az Origo kifejezetten a vízalatt elhelyezett távvezérelt fényképezőgépek képeiből állított össze nagyon szép galériát, elsősorban az AFP vízalatti fotó specialistájának, Francois Xavier Marit képeiből. Nem véletlenül ezzel a linkkel nyitottam ezt a listát is, de azért érdemes megnézni a többi galériáját is. Ha pedig találtok olyat, amit kihagytam volna, nyugodtan írjátok meg!

Ezt hivatott alátámasztani az idei VB képeiből készült alábbi galéria válogatás is:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!