Köszönjük és Viszlát – News of the World búcsú

NewsOfTheWorld-finalFrontPage

Búcsúzó címlap

Anglia legnagyobb példányszámú vasánrapi bulvár lapja, a News of the World 168 év után ma jelent meg utoljára a standokon. Hosszú történet szakad most meg, és sok kolléga kerül ezzel az utcára.

Mint az AP idézi a lapból: “Magas elvárásokat diktáltunk, és meg is követeltük azok betartását, de mint az most túlságosan is drágán a tudomásunkra jutott, valaki aki nekünk, vagy inkább a nevünkben dolgozott már 2006 óta szánalmasan alulmúlta azokat a magas elvárásokat.”

Utolsó számában nem kevés nosztalgiával búcsúzik a lap, mely közel százhetven éve alatt hat uralkodó váltotta egymást Anglia trónján. Beszámoltak a Titanic elsűllyedéséről, két világháborúról, és az első ember Holdra lépéséről. Történetének legelső karácsonyi számában ’43-ban beszámolt Dickens karácsonyi énekének megjelenéséről, és szinte együtt váltak a brit nemzeti hagyományok részévé, amiről 1946-ban Orwell is megemlékezett.
A lap sport szerkesztői külön is összefoglalják mennyi történelmi versenyről, és mérkőzésről tudósíttottak, és nem kevésbé kis nevekkel a szerkesztők közt. A lap publicistái közt előfordult Sir Alex Ferguson, John McEnroe és David Beckham is. A búcsúzó sportszerkesztő viszont megemlékezik azokról az örökké névtelen, háttérben dolgozókról is, akik nélkül egyetlen újság sem jelenhetne meg, és akik mind búcsúzhatnak most az olvasóktól és a munkájuktól is.

Mint a főszerkesztő írja, nincs mentség arra, amit a lap munkatársai nemrég elkövettek. Ahogy nem lehet azt a foltot sem eltávolítani, amit ez a telefon lehallgatási ügy ennek a különleges múltú lapnak a hírnevén ejtett.

Búcsú vezércikkükben arra is kitérnek azonban, hogy bár a brit miniszterelnök lapjukkal szembeni intézkedéseit elfogadják, nem értenek egyet az etikai kérdésekben felelős Sajtó Panaszbizotttság (Press Complaints Commission – PCC) feloszlatásával. Szerintük a szakmai önszabályozás működik, csak a szervezet jelen állapota nem működőképes. Szélesebb hatáskörre, és több forrásra lenne szüksége, de nem hatósági felügyeletre, mert az a demokrácia és a szabad sajtó korlátozását jelentené.

Mai 8 674-ik lapszámukkal hét és fél millió olvasótól vesz búcsút a lap.

Ingyen MTI hír:

“Kétszeres példányszámmal búcsúzik olvasóitól a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi bulvárlapja, a News of the World, amely – miután az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányába keveredett – a tulajdonos cég döntése alapján a vasárnapi kiadással, 168 év után megszűnik.

A lap utolsó száma iránt már előre hatalmas kereslet mutatkozott; sokan több példányt is félretetettek újságosuknál.

NewsOfTheWorld1910

Válogatás 168 év címlapjaiból

A News of the World 1843. október 1-jén jelent meg először, és átlagos példányszáma az utóbbi években valamivel meghaladta a 2,5 milliót, rendszeres olvasóinak száma pedig a 8 milliót. A kiadó közlése szerint azonban a lap vasárnap ötmillió példányban kerül az újságosstandokra.

Az első oldalon – amelyen mindig valamilyen szenzációs hír beharangozója szerepelt – most csak annyi áll hatalmas betűkkel, hogy “Thank you & goodbye” – Köszönjük, és viszontlátásra.

A vasárnapi, utolsó számban szerepel a News of the World legelső, 1843-ban megjelent kiadásának utánnyomott másolata is.

A megszüntetésről hozott döntés előzményeként néhány napja kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt, majd meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

A News of the World az eddigi adatok szerint a gyermek eltűnését követő napokban nyomozta ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly mobiltelefonjának kódját, és sztori reményében rögzítette az aggódó szülők és barátok hívásait. Amikor az elektronikus rögzítő betelt, a lap munkatársai törölték a már lehallgatott üzeneteket. Ez megzavarta a nyomozást is, mivel a rendőrség – a szülőkkel együtt – arra a következtetésre jutott, hogy a kislány még él, és ő törli üzeneteit.

A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas felháborodást kavaró botrány ráadásul egyre nagyobbra duzzadt: a lapot már azzal is vádolják, hogy két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. július 7-ei, 52 emberéletet kioltó londoni merényletben meghaltak szeretteinek, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében.

A brit sajtó által idézett rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években akár négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjait is feltörhette és lehallgathatta.

Búcsúzik a szerkesztőség
Fotó: Paul Hackett/Reuters

Az utolsó News of the Worldben nincsenek hirdetések, és a példányok értékesítési bevételeit teljes egészében jótékonysági célokra fordítják.

Reklámokból a lap amúgy sem tudott volna sokat közölni, mivel a hatalmas botrány hatására a legnagyobb rendszeres hirdetők – köztük olyan nevek, mint a Ford és a Renault autógyár, vagy az egyik legnagyobb brit szupermarket-hálózat, a Sainsbury’s – már a megszűnés bejelentése előtt sorra mondták vissza a News of the Worlddel kötött, több millió fontos hirdetési megállapodásaikat.

A lap felszámolásáról hozott – teljesen váratlan és a brit sajtópiacot sokként érő – döntést csütörtökön jelentette be Londonban a News International kiadócég elnöke, James Murdoch, a kiadót birtokló globális médiabirodalom, a News Corporation vezetőjének, Rupert Murdochnak a fia.

Rupert Murdoch nagy-britanniai sajtó- és médiakonglomerátumába jelenleg – a most megszűnő News of the World mellett – a The Sun, a The Times és a The Sunday Times című lapok, valamint a Sky médiacsoport egy része tartozik.

A The Sun a News of the World hétfőtől szombatig megjelenő testvérlapja, de külön szerkesztőséggel működik. Meg nem erősített értesülések szerint a News of the World megszűnésével a The Sun heti hét napon át megjelenő napilappá válik, kitöltve a bezárt vasárnapi testvérlap által hátrahagyott piaci űrt.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!