Parlament: ahonnan még nem sokan láttuk

UlesteremParlament-photoEclipseChaserFlickr

Fotó: Wachsler Tamás/Flickr

Mindannyian láttuk már a Parlament üléstermét különböző szögekből készült fényképeken. Sokunk készített is már hasonló mindenféle képeket, de ilyet még nem.

Az sem biztos, hogy azok a szerencsésebb kollégák, akik rendszeresen hosszú munkanapokat tölthetnek el a Tisztelt Ház fotózásával. Az viszont egészen biztos, hogy ilyen szögből még ők sem nagyon láthatták eddig az üléstermet, így talán mindenkinek érdekes lehet ez a kép.

A Spottr nagyon helyesen a hét képének választotta az eclipse.chaser néven publikáló Flickr felhasználó Ülésezés című képét. A készítés körülményeiről az alkotó által a képmegosztón képaláírásában is leírta, hogy egy Nikon D700 fényképezőgéppel, laptopról USB kábelen keresztüli távvezérléssel készült egy kiadványba.  Nekem azt is elárulta, hogy valódi neve Wachsler Tamás, és nem titkolja a fotózás engedélyeztetéséhez az is sokat segített neki, hogy még az ezredforduló előtt maga is országgyűlési képviselő volt.
A kép egy kiadványhoz készült, melyben az Országházat és történetét szeretné a lehető legváltozatosabb nézőpontokból bemutatni, de erről a könyv megjelenéséig nem szeretne többet elárulni.

Ehhez a képéhez az ihletet A Földgömb című folyóiratban korábban megjelent hasonló kép adta, ám azon az ülésterem teljesen üres volt. Mint a fotós mondja, azóta motoszkált a fejében a gondolat, hogy meg kéne csinálni ezt ülésnapon is, a képviselők által benépesített teremben.

UlesteremRemote-photoEclipseChaserFlickr

Fotó: Wachsler Tamás/Flickr

Részletesebben mesél róla, hogy a gépet jó előre rögzíteni kellett, mivel az ülés alatt természetesen senki sem mászkálhat a honatyák feje felett az ülésterem tetején található csillár belsejében. Mint mondja, a több méteres USB kábelbe, és a fényképezőgéphez a 220V-os tápba csak emiatt a fénykép miatt ruházott be, mivel tudta, hogy hosszú ideig nem fér majd hozzá a fényképezőgéphez. Azt pedig nem kockáztathatta meg, hogy esetleg lemerül a gép egy ilyen helyzetben. A gép rögzítéséhez a nyakpánton kívül egy a felesége által varrt vászon hevedert használt, amin csak a halszem objektív fér át, a gépet pedig tökéletes biztonságban rögzíti. Ezt kábelkötegelőkkel erősítette a csillár szerkezetéhez, mint az werk fotón is jól látszik. Az alkotó azt is kihangsúlyozza, hogy feltétlen szükség volt a gép abszolút túlbiztosítására, mert ha a gép netán leesne a csillárról, az hatalmas port kavart volna, nem csak szó szerinti értelemben, de képletesen méginkább, hiszen nem csak a teljes országgyűlés ült alatta, hanem a teljes kormány, és a kormányfő is.

UlesteremCsillar-photoEclipseChaserFlickr

Fotó: Wachsler Tamás/Flickr

Szerencséjére az engedélyeztetéskor még nem tudták (ő maga sem), hogy aznap Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal napirend előtt, így ez nem gördített további akadályokat a fotózás elé. Viszont ezzel a képen nem egy átlagos ülésnap marad meg az utókornak, hanem az a pillanat, amikor a kormányfő a házelnöki pulpitus előtt álló szónoki emelvényen állva ismerteti az EU magyar elnökségének politikai eredményeit.
Természetesen a fényképezőgépet csak az ülésnap végén lehetett volna eltávolítani a csillárból. Addig a fotós – mialatt más fotósok az ülésterem egyéb részeiben fényképezték a miniszterelnök felszólalását – a ritkán használt, poros padláson várakozott, szinte vigyázállásban, hiszen itt alig jár valaki, így a takarítás sem mindennapos, vastag porréteg borít mindent. Szerencséjére “csupán” hét órát kellett szobroznia, mivel az alkotmánybírák megválasztása miatt szünetet rendeltek el, és míg a szünetre kiürítették az üléstermet, ő visszaszerezhette fényképezőgépét. Hálát adva a napirendnek, és a házelnöknek, hogy nem kellett az ülésnap végéig, hajnalig ottmaradnia.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!