Halálos unalom a Parlamentben – fotózni is

Béli Balázs: Eközben a Parlamentben fotókiállítás

Révész Máriusz nem bírta a nehéz munkát
Fotó: Béli Balázs/Barikád

Korábban már írtam róla, hogy nem vagyok az irodai munka híve és arról is, hogy sok főnök tévképzeteivel ellentétben a szerkesztőségből nem lehet fényképezni. Ugyanígy a kötelező céges meetingeket, értekezleteket és tárgyalásokat sem szeretem. Az országgyűlési képviselők munkájánál is kevés unalmasabbat tudok elképzelni. Öltönyben és nyakkendőben – na meg persze elegánsabb, mint kényelmes cipőben – üljön az ember egész nap a parlamenti patkóban. Ennél csak a fotóriporteri munka unalmasabb, amikor fotósként ülsz az emeleten és azt kell fotóznod, ahogyan ők unatkoznak.

Béli Balázs: Eközben a Parlamentben (2010-2014)

Gúr Nándor kényelembe helyezkedett
Fotó: Béli Balázs/Barikád

A fő különbség, hogy a képviselők önként vállalták, sőt a választásokon jobbára komoly küzdelmet folytattak érte, hogy ott lehessenek. A fotósok a legtöbb szerkesztőségben talán inkább azért szoktak küzdeni, hogy csak nehogy nekik kelljen megint menni. Persze a fotósok fizetése és a lehetőségeik is messze eltérnek a képviselőkétől, de ebbe jobban nem is mennék bele.

Az unalmasabb üléseken nincs ekkora lökdösődésFotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A fotózás sem mindig ilyen mozgalmas
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Viszont ha már valakinek ilyen megpróbáltatásokkal jár a munkája, akkor ugye nem árt, ha megpróbálja kihozni belőle a legjobbat, amit lehet. A képviselők próbálják mindenfélével lekötni magukat az unalmas ülések alatt, a fotósok meg azzal próbálják lekötni magukat, hogy lefényépezik, hogy a képviselők mivel kötik le magukat.
Ez így még mindig borzasztóan unalmas, de a végeredmény egészen szórakoztató lehet néha. Főleg, amikor készül belőle egy olyan válogatás, mint a Mai Manó Házban látható Eközben a Parlamentben (2010-2014) kiállítás Béli Balázs parlamenti képeiből. A sorozatának egy korábbi állapotában ugyanezzel a címmel még 2011-ben nyert harmadik díjat képriport kategóriában a Magyar Sajtófotó Pályázaton.

Hogy a még két hétig (2015. április 26-ig) ingyenesen látogatható kiállítást hányan látták eddig, azt nem tudom, de a Mai Manó blogon megjelent válogatást több, mint 35 ezren látták eddig a képeket.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!