Felhívás: internetes sajtótermék nyilvántartás

nmhh_logoMég egy hónap áll a kiadók rendelkezésére, hogy bejelentsék internetes sajtótermékeiket.

Egy hónap múlva, 2011. június 30-án jár le az internetes sajtótermékek nyilvántartásba vételének határideje. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) arra kéri azokat a kiadókat, amelyek még nem jelentették be kiadványaikat, mihamarabb tegyenek eleget a törvényi rendelkezéseknek. Az internetes sajtótermékek nyilvántartásba vételét az NMHH Hivatala végzi.

Az internetes sajtótermékek, azaz az internetes újságok és hírportálok nyilvántartásba vételéről az új médiatörvény rendelkezik. A jogszabály értelmében a törvény hatálybalépésekor (2011. január 1.) már működő internetes sajtótermékeket legkésőbb 2011. június 30-ig be kell jelenteni az NMHH-nál.

Azoknak a kiadóknak, amelyek nyomtatott sajtótermékeiket már korábban bejelentették a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál, de a lapot internetes formában is elérhetővé teszik, az internetes változatot az NMHH Hivatalánál kell nyilvántartásba vetetniük.

Amennyiben az internetes sajtótermék 2011. január 1. után kezdte (kezdi) meg működését, a kiadónak a tevékenység megkezdését követően hatvan nap áll rendelkezésre az NMHH-nál történő bejelentési kötelezettség teljesítésére. A hatóság minden esetben 15 napon belül nyilvántartásba veszi az internetes kiadványt. A médiatörvény jelentős újítása, hogy – a korábbi szabályozással ellentétben – a sajtótermék közzétételének nem feltétele a nyilvántartásba vétel, azaz a közzététel e nélkül is megkezdhető.

A nyilvántartásba vételhez szükséges nyomtatványok, – a többi között az összeférhetetlenségi nyilatkozat és a szükséges meghatalmazások – az NMHH honlapjáról tölthetők le (www.nmhh.hu).

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!