Robert Capa és Tim Hetherington

ThaiProtest-CapaAward-photoAgnesDherbeysNYTimes

Fotó: Agnes Dherbeys/New York Times

Mi a kapcsolat a két fotós között? Mindketten fotósok voltak, szakmájuk ismert és elismert művelői, mindketten háborús területeken fotóztak, és mindketten idegen földön, háborúban veszítették életüket, robbanás áldozataiként – fényképezőgéppel a kezükben.

Tim Hetheringtont bő egy hete helyezték végső nyughelyére Londonban, Robert Capa halálának pedig tegnap emlékeztünk az 57. évfordulójára.

Nemesebb halált aligha kívánhat magának háború fotós. Talán csak azt, hogy otthon, egy ágyban, a szerettei közt, tétlenül halhasson meg.

“Minden háború fotós legfőbb álma, hogy ne legyen több munkájuk.” – Robert Capa

A Robert Capa arany medál idei nyertesének Agnes Dherbeys-t választották, a Thaiföldön a zavargásokról készült riportjáért. Tim Hetherington pedig díjátadóként vett volna részt azon az április 28-ai vacsorán, ahol az Overseas Press Club éves díjait átadták. Helyette Hetherington és a vele együtt Líbiában elhunyt Chris Hondros posztumusz díjat kapott az estén, ahol az egész sajtó szakma nevében Mona Eltahawy egy emberként gyújtotta meg a sajtószabadság gyertyáját a 2010-ben megölt 44 újságíró kolléga emlékére.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!