Bajban az Apple? Robbanás az iPad gyárban

Fotó: Kínai híradó/Reuters

Nagyjából, miközben én épp iPhone 4-et vettem, szárnyra kapott a hír, hogy robbanás törétnt és kigyulladt a Foxconn gyára. Ez az a gyár, ahova a japán földrengés és szökőár után az Apple minden erőforrását összegyűjtötte, hogy minél zavartalanabb legyen az iPad 2 gyártása, és a készletek utánpótlása.

Ez aligha jön jól az Apple-nek, az eddig is akadozó iPad utánlpótlás mellett. Az All Things Digital kérdésére az Apple közzétett egy közleményt, amiben sajnálatukat fejezik ki a robbanás áldozatainak, és azok családjainak. Arról nem nyilatkoznak, hogy az iPad forgalmat hogyan érintik a történtek, de a 9to5 Mac már kiszúrta, hogy az iPad2 rendelési idők 3-5 napról 1-2 hétre nőttek.

A Reuters arról számol be, hogy az Apple együtt vizsgálja a történteket a gyárat üzemeltető Foxconn céggel, és annak hatásait az iPad 2 gyártásra. A gyártó közleménye nem tér ki arra, hogy melyik gyárban történt a baleset, de kínai források szerint a Hongfujin precíziós elektronikai gyárban történt a baleset, Szecsuán fővárosától, Chengdutól nyugatra.

A chengdui gyárban történt tűzesetről nem tudni még túl sokat. A Touch Reviews a képernyők tisztításához használt anyagok begyulladását sejt a tűz forrása mögött. Azonban nem ez az első tűz Foxconn gyárban. A Foxconn egy mexikói üzemében a kifizetetlen túlórák miatt tiltakozó munkások gyújtottak tüzet, a Reuters pedig arról számolt be, hogy a gyár biztonsági szolgálata külföldi újságírókat fenyegetett meg.

A balesetről természetesen Handras is ír blogján, hiszen maga is érintett az iPad2 értékesítésben. Posztjában a tényekhez hozzáfűzi, hogy ideje lenne, ha a multik végre tisztességes munkakörülményeket biztosítanának a dolgozóknak….pedig aközelmúlt ipart sújtó katasztrófái aligha ebbe az irányba terelnék a komoly kieséseket elkönyvelni kénytelen gyárakat.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!