Szabad préda: ingyen popsik az MTI-től

IngyenMTI-fenek-foto

Az első ingyen fotó, amit megláttam…
Fotó: Földi Imre/MTI

Bár nyomai már szombaton is látszottak, hivatalosan bejelenteni pedig ma fogják, de vasárnap óta már ingyenesek az MTI szolgáltatásai bárki számára.

Nagyon is komoly áprilisi tréfa volt az MTI ingyenessége, bár az április 1-re tervezett kezdésből végül május 15 lett. Tegnap óta azonban már láthatók a zöld keretek, amik az ingyenesen közölhető képeket jelzik az eddig is MTI előfizetéssel rendelkező szerkesztőségek számára.

Akik eddig nem voltak előfizetői a Távirati Irodának, de ezután élni kívánnak az ingyenes tartalmak adta jelentős kedvezménnyel, azok egy megújult MTI honlapon regisztrálhatnak az MTI Médiamix felületéhez történő speciális hozzáférésért, amivel így csak az ingyenes tartalmak látszanak.

MTI-new-homepage

Megújult MTI honlap

Mint az MTI honlapján áll az ingyenes szolgáltatásról: “Ez a szolgáltatói felület kizárólag a Magyar Távirati Iroda azon tartalmát teszi közzé, amely a nemzeti hírügynökség saját forrásából készült, magyar nyelven íródott, és melynek felhasználása, átvétele az „Általános Felhasználási Feltételek” betartásával díjfizetés nélkül megtehető. Ez a tartalom a teljes hírfolyam szöveges részének mintegy 65-70%-át teszi ki, a fotók tekintetében pedig a naponta készült saját, friss felvételek közel felét.”
Egy másik MTI oldalon az áll “Az MTI saját készítésű, friss sajtófotóiból napi mintegy 50 db a kiadást követő 30 napig magán- és sajtócélra 2011. május 15-től térítésmentesen felhasználhatóvá vált.”

HiradoHU-new-website

Megújult hirado.hu

Ezzel együtt megújult a hirado.hu is, amiről a korábbi nyilatkozatokból tudható, hogy a közszolgálati média vezető multimédia hírportáljának szánnak. Az elsőként visszajelző olvasók nem hiánytalanul elégedettek, de mint minden arculatváltást, ezt is meg kell szokni.
A közszolgálati média weboldalain szembeötlő a legfelső ikonsor, ami a rokon oldalak közti navigálást segíti, bár érthetetlen módon például az élőadás oldalakról teljesen hiányzik, míg némelyik oldalon más helyen, más méretben, és más sorrendben jelennek meg, ezzel némileg inkább megzavarva, mint segítve a látogatót. Minden esetre reméljük, hogy a jövőben inkább előkerülni fognak a régi hasznos tartalmak, és nem eltűnni a digitális enyészet martalékaiként, mint tették azt az MTV korábbi reinkarnálódásai során.

Időközben előkerült az MTI mai híre (inkább tűnik szolgálati közleménynek), ami hivatalosan is bejelenti az ingyenes szolgáltatásokat:

“Budapest, 2011. május 16., hétfő (MTI) – A Magyar Távirati Iroda a tájékoztatáshoz fűződő alapjog megvalósítása érdekében elindította ingyenes hírszolgáltatását. A nemzeti hírügynökség egyes tartalmai, valamint naponta körülbelül ötven fotója regisztráció után érhető el az mti.hu weboldalon. A szolgáltatás mindenki számára nyitott, így magánszemélyek, cégek és médiaszolgáltatók is ingyenesen juthatnak hozzá az MTI közszolgálati tartalmaihoz. A változásokról az ügyfelek írásban kapnak tájékoztatást.

Az elérhető tartalmak között vannak a távirati iroda saját forrású közszolgálati hírei – ez a hírkiadás nagyjából kétharmada -, az MTI által készített grafikák, valamint a szöveges archívumok. A napi fotókiadásból nagyjából ötven saját felvétel érhető el díjfizetés nélkül. Ugyancsak ingyenesek az Országos Sajtószolgálaton, az Önkormányzati Sajtószolgálaton keresztül és az Original Text Service (OTS) felületén közzétett közlemények és sajtóanyagok.

Továbbra is díjkötelesek azonban a külföldi ügynökségek hírei és fotói, illetve a sajátosan hírügynökségi tartalmak, így például a hátterek, kronológiák és az elemzések.

A szolgáltatás elindításával kapcsolatban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Böröcz István azt mondta: a közmédiarendszer átalakításának része volt az a vállalás, hogy mindenki ingyenesen elérhesse az adófizetők pénzéből működő hírügynökség legfontosabb közérdekű tartalmait, és szabadon felhasználhassa azokat.

Az MTI Zrt. vezérigazgatója, Belénessy Csaba hangsúlyozta: az mti.hu honlapon található tartalmakat egy egyszerű regisztráció után bárki elérheti, vagyis a tájékozódó olvasók mellett akár médiaszolgáltatók is letölthetik, majd forrásmegjelöléssel felhasználhatják. Ez a nap fordulópont a nemzeti hírügynökség életében, mert mostantól kezdve Magyarország és a nagyvilág hírei – a felhasználók anyagi lehetőségeitől függetlenül – szabadon elérhetők a hazai közösség és a külhoni magyarság számára.

Az ingyenes szolgáltatás bevezetésével egy időben megújult a közszolgálati médiaszolgáltatók hírportálja is. A hirado.hu címen elérhető, az MTI Új Média által szerkesztett honlap tisztább, átláthatóbb és korszerűbb külsőt kapott. Az oldal a gyors, pontos és megbízható hírszolgáltatás mellett jelentős szerepet szán az eddiginél lényegesen több és jobb minőségű képnek és videónak. A tervek szerint a megújuló közmédia tartalmai hamarosan több platformon, például mobiltelefonokra, tabletekre telepíthető alkalmazásokkal, közvetlenül is elérhetőek lesznek.

Az ingyenes szolgáltatás bevezetésének és a hírportál átalakításának feladatait a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, illetve a Magyar Távirati Iroda munkatársai végeztek el – tette hozzá az MTI vezérigazgatója.”

Az ingyen MTI álom – mármint azoké, akiknek volt ilyen – tehát valóra vált, meglátjuk, mi lesz majd az eredménye, és a hatása a sajtó piacra.
Ti mit gondoltok?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!