12 ok, hogy miért (ne) fotózz ingyen

OhYesItsFreeJohn Harrington washingtoni fotós a Black Star Rising oldalán írt egy 12 pontból álló listát, összeszedve érveit, és rögtön azok cáfolatait is, hogy miért nem érdemes ingyen fotózni.

(Egyes gondolatai nagyon amerikai életképekből áltak, így a fordítást helyenként kicsit szabadabban értelmeztem, de a szellemisége változatlan.)

1. Be akarok törni a piacra, és ha ingyen fotózok, az jó lehetőség számomra, hogy megismerjék a nevemet.
Ha ingyen fotózol az remek lehetőség, hogy mindenki olcsójánosként ismerjen meg, aki ingyen dolgozik.

2. Azért fotóztam ingyen egy fiatal modellt, hogy segítsem egy másik éhező művész karrierjét, és nekem is jó lehetőség hogy fejlesszem a világítási technikámat.
Azon romantikázni, hogy éhező művész vagy, nem igazán segít, hogy ne maradj az. A TFCD alapon, fotókért cserébe modellkedés a C kategóriás modellek és fotósok biznisze, akik általában sosem válnak profivá. Ugyan hiheted, hogy segít fejleszteni a világítási technikádat, viszont pont a legfontosabbat veszíted el vele – az önbizalmat, hogy a munkád ér is valamit, és megélhetsz belőle.

3. Igyen készítem el a szomszédok családi fotóit, mert ez jó reklám a vállalkozásomnak.
Jó dolog szomszédnak lenni. Hamarosan egy csomó esküvőre és családi ünnepre meg fognak hívni, hogy “hé, hozd el a fényképezőgépedet is. Szeretnénk pár képet, és egy csomó pénzt megspórolsz nekünk.” Így aztán még annál is jobb szomszéd lehetsz, mint szerettél volna – és kiüthetsz a nyeregből néhány esküvői fotóst, akik pénzért fotóznak. Ha pedig azt válaszolod, hogy a családi képeket csak promóból készítetted ingyen, kapsz egy kedves választ. “Ugyan szomszéd, hát úgyis ott leszel mindenképpen.”

4. Remek tapasztalatokat szereztem a rendezvényfotózás területén: egy céges partit fotózhattam egy nagy cégnek, és a képeim nagyon népszerűek voltak, több mint 25 ezren látták a cég weboldalán, sőt még egy ingyen fotónyomtatót is kaptam érte.
Ingyen fotónyomtatót? Úgy érted, hogy egy olyan nyomtatót, amit ajándékba kap a cég, mikor megrendeli az éves informatikai beszerzését?
Én (mármint John Harrington – a szerk) egy rakás nagy cég partijait fényképeztem $1000 vagy magasabb napidíjjal, és elárulhatom, hogy nem olyan szórakoztató, de a számlákat ki lehet belőle fizetni. Persze csak ha más nem csinálja meg egy ingyen nyomtatóért.

5. Minden munkát szájhagyomány útján kaptam – gyakran mert az első alkalommal ingyen dolgoztam.
Még szép, hogy szájhagyomány útján: “Hé, ismerek egy srácot, aki ingyen fotózik.” Gratulálok! Most már mindenki úgy ismer a városban, mint a srác, aki nem kér pénzt a munkájáért. Ha elég szerencsés vagy, akkor akad egy megbízód, aki még egy ebédre is meghív.

6. Ingyen csináltam meg egy barátom új Facebook profil képét. Ha az emberek látják a képeimet a Facebookon, akkor megismernek, és több munkát kapok.
Nem, egyre több felkérést fogsz kapni, hogy csinálj róluk képeket, mert az milyen jó móka. Előbb barátoktól, aztán barátok barátaitól, aztán idegenektől is, akik csak nem akarnak fizetni a képekért. És hamarosan lesz egy rakás új ismerősöd, akiknek ingyen dolgozol, meg mégtöbb azok közt, akiknek az üzletét megfúrtad. Jó szórakozást a kapcsolat építéshez!

7. Imádom az informatikai főállásomat, de szabadidőmben szeretek fotózni. Nem bánom, hogy nekem kell finanszíroznom a fotózást, mert így nagyobb az alkotói szabadságom.
Tudod mit “kocka”? Majd ne panaszkodj, ha az indiai szabadidős munkások átveszik a te főállásodat. Ne is próbálj megélhetésként tekinteni a “hobbidra”, mert remekül ásod alá az ilyen irányú lehetőségeidet – és mindenki másét is a fotó iparban.

8. Fiatal amatőr fotós vagyok, most fejezem be az iskolát, még a portfóliómat építgetem, amire büszke lehetek. A pénz ráér később.
Remek, mégegy fotós tanonc, akit nem érdekel a pénz. Lefogadom, amikor a diákhitelt vissza kell majd fizetni, akkor elkezd számítani a pénz is. Előbb-utóbb gondolom kell majd rezsit is fizetned, kaját és ruhát venni. Kivéve, ha apu és anyu mindent megvesz – ami miatt tényleg nem kell aggódnod.

9. Csináltam pár igazán komoly fotózást ingyen, így most komoly magazinokban jelent meg a nevem.
Név feltüntetésért fotózni az egyik legnépszerűbb amatőr fotós szokás. Senkinek nem használ, legkevésbé neked, de megöli a magazin fotósok üzleti lehetőségeit. Persze a kiadó spórol rajta egy csomót, de azt a pénzt akár be is fizethetnéd nekik, úgy még egyszerűbb…

10. Most végeztem a fotós iskolában, és fotóztam egy csomót mindenfelé – főleg ingyen. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, és remek kapcsolatokat építettem. Ha majd a gazdaság fellendül, sokkal jobb helyzetben leszek, mintha csak ültem volna és a fizetős munkákra vártam volna.
Ez egy olyan fotós suli lehetett, ahol semmit nem tanultál. A problémád, hogy sokkal inkább fényképezni akarsz, mintsem megélni a fotózásból.
Nem “ülsz és vársz a munkára”, hanem lehetőségeket keresel, és olyan megbízókat, akik hajlandók fizetni a munkádért. Azok a kapcsolatok, amiket ingyen munkával kiépítesz, annyit is érnek, mint amennyit a képeidért fizetnek.

11. A digitális fotózással ma már minden egészen más. Tíz éve az ingyen fotó azt jelentette, hogy a fotós lenyeli a film, a labor és a kidolgozás költségeit, ha a megbízó nem fizette ki. Ma a fotózás csak az idődbe kerül, mert a pixelek ingyen vannak.
Nem, a pixelek sincsenek ingyen, de kösz, hogy játszol. A fényképezőgépek és azok zárszerkezetei korlátozott élettartamúak, elhasználódnak. Bizonyos időközönként minimum javítani, vagy cserélni kell. Oszdd el a fényképezőgéped árát a képek számával, amiket ingyen készítettél, és megkapod, hogy mennyibe is kerülnek neked azok az ingyen pixelek. Ebben persze nincs benne, hogy mibe kerül a Photoshop, amivel a képeket feldolgozod, a számítógép, amit használsz hozzá, a háttértárak, amin a képeket tárolod, és a CD/DVD, amire kiírod a megrendelőnek. Az időd meg úgyis ingyen van…

12. Mióta nem aggódok, hogy mennyit kérjek egy fotózásért, egyre több megbízás érkezik minden irányból. Azt akarom, hogy a képeim használjanak a világnak, és segítsenek más embereket, ez nem a pénzről szól.
Még szép, hogy jönnek a megkeresések minden irányból. Így van ezzel a miniszoknyás lány is a bárban, aki nem vett fel bugyit, és mindenkinek ígér mindent. Csodálod, ha hirtelen tömeg van?
Szóval segíteni szeretnél más embereknek? Mi lenne ha azokkal kezdenéd, akik a fotózásból élnek, és most csúnyán aláígérsz az ő áraiknak? Ez a legjobb módja, hogy segíts a minőségi fotózásnak fennmaradni, hogy az egész világ hasznára legyen.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!