Az a fránya tárcsa

Canon-5D-7D-mode-dial-lock

Canon 5D mark II és 7D módosított tárcsával

Az egyik legfőbb gondom mindig az volt az 5D-vel, hogy a vállamra akasztva folyton elforgott a módválasztó tárcsa. A 60D-nél ezt már kiküszöbölték. És a megoldás adptálható az 5D-re is.

Épp barátkozom a Canon 60D módválasztó tárcsa megoldásával. A legújabb Canon DSLR kapott egy nyomógombot a tárcsa közepére. Csak akkor lehet a tárcsát elforgatni, ha ezt előbb benyomjuk. Így elkerülhető annak oly bosszantó véletlen eltekeredése munka közben. Mit ne mondjak, nagyon kellemes.

Már épp készültem írni róla, hogy milyen kár, hogy az 5D Mark II-ből és az újabb 7D-ből is kihagyták ezt a remek fejlesztést.
Erre mit találok a neten? A Planet 5D-n olvasom, hogy a Canon bejelentette, fizetős szolgáltatásként ugyan, de megkaphatják ezt a fejlesztést 5D Mark II és 7D tulajdonosok is.
A tárcsa cseréjének magyarországi áráról, vagy hogy a hazai szervízben egyáltalán foglalkoznak-e ilyesmivel. A közlemény szerint az amerikai vásárlók december 6-tól érhetik el a szolgáltatást $100 (kb 21 ezer forint) ellenében.

MacGyver akcióban

Canon5D-leragasztva

Fotó: Béli Balázs

A leleményes kollégák persze már eddig is találtak megoldást a problélmára. Én zömében inkább más gépeket használtam, hogy többek közt ilyen gondjaim se legyenek. Más viszont inkább egy olcsó ragasztó szalaggal oldotta meg a dolgot, ami ugyanúgy nem hagyja a véletlen elfordulást, bár rontja a gép esztétikai hatását.
Hiába, MacGyver megoldása a ragasztó szalag tényleg sok problémára képes megoldást jelenteni….erről lesz majd még szó.

Kiegészítés: A kommentekben is felvetődő kérdés jogos, hogy vajon mennyire értékelhető mindez újdonságként, ha egyszer a filmes gépeknél korábban már “feltalált” újdonságot néhány év elteltével a digitális vázakon is bemutatják. A kérdés jó és jogos, ahogy az is, hogy eddig miért nem volt…

Kiegészítés: Már a Camera kft is végez tárcsa cserét a budapesti Canon márkaszervízben.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!