Obama első elnöki aláírása iPaden

Obama-sign-iPad-Sylvester-CannIV-photo-Susan-Walsh-AP101021121492-660x437

Fotó: Susan Walsh/AP

Valószínűleg nem csak Obama elnök életében volt ez az első, hanem az USA valamennyi elnöke közül ő adta most az első autogrammot iPad képernyőre.

Obama nagy technika kedvelő hírében áll (mondjuk ki, mások már megtették: az első geek elnök), így nem csoda, hogy szívesen adott autogrammot a tömegben őt erre kérő Sylvester Cann-nek, aki erről azóta egy weboldalt is nyitott.
Az már csak a véletlen műve, hogy Obama elnök pont aznap találkozott Steve Jobs Apple vezérrel is San Franciscoban, de az már csak a TechCrunch találgatása (amit a Vator News cáfolt), hogy  pont az Adobe alkalmazásról kérdezte, amivel az aláírást adta az iPad képernyőn. A történetről megjelent számos hír nagy részében ugyanis nevesítik, hogy az Adobe Ideas alkalmazása volt az a rajzfelület, amiben Sylvester Cann a kérést intézte Obamához, és amivel az elnök autogramot adott neki. A fiatalember egyébként azt is elárulta, hogy a titkos szolgálat (amerikai elnöki testőrség) elég furcsán reagált a dologra, mivel akkor ott – vélhetően biztonsági okokból – az elnök nem adott senkinek aláírást hagyományos toll-papír megoldással. De az elnök döntését természetesen tisztelték.

Obama-signature-compare

Aláírás iPaden és papíron

A történet messze nem annyira hír értékű, mint amennyire a sajtó – főleg a technikai oldalak – felfújták a dolgot. Viszont a történet egy érdekes aspektusa, hogy ha már hír, hogy Obama autogrammot adott egy iPadre, magáról, hogy autogrammot ad sem fotó, sem videó nem lelhető fel. Sylvester oldalán van egy a tömegből készült videó, de azon egyedül csak az nem látszik, mit is ír alá Obama. Az AP képén pedig csak a kérés látszik a képernyőn.
A történet kicsit másik aspektusa, hogy ha alaposabban megnézzük, látszik, mennyire máshogy írt alá Obama a szokatlan és ismeretlen érintőképernyős eszközre, mintha tollal tette volna ugyanezt egy papíron. Bár alaposabban megnézve azért Obama elnöknek sincs két tökéletesen egyforma aláírása, függetlenül attól, hogy hány darab és milyen tollal írt is alá. Az pedig egy további érdekes kérdés, hogy ha egyáltalán el akarná adni Sylvester az iPadre kapott autogrammot, vajon mennyit érhet, szemben egy Fehérházi papírra adott változat 375 dolláros árával.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!