Egyelőre nem lesz 1Ds mark IV

canon-eos-1ds-mark-iv.jpgBár jó ideje – alig valamivel az 1D mark IV bejelentése után – vizionálni kezdtem az 1Ds mark IV-ről, és különösen várható paramétereirôl, a készülék valós megjelenésére még várni kell.

Volt, aki a most zajló Photokinára várta, hogy végre megjelenik a Canon új csúcs gépe a piacon, de az csak nem jön. Most hogy a Photokinán túl vagyunk, valószínűbbnek látszik, hogy azok a találgatások állnak közelebb a valósághoz, melyek szerint még jó darabig nem  jön. A mindig jól értesültnek tűnő Canon Rumors oldal szerint majd csak valamikor 2011 közepe felé mutatják be. A Canon Rumors szerint az 1Ds nem fogja új csodákkal átrajzolni az egyre népesedő video DSLR piacot. Videó paraméterei nagyjából ugyanazok maradnak, mint az 1D mark IV esetében. Mivel az 1D szériát sokan túl nehéznek találják, így ezek a gépek – sok profi nagy megkönnyebbülésére – megmaradnak első sorban fényképezőgépnek (bár a funkció és a lehetőség azért ezeknél is adott).
Várhatóan új technológiával készült 32 megapixeles CMOS érzékelőt kap, aminél a dinamika tartomány fejlesztése volt a cél, nem a zaj csökkentése. Az új szenzorhoz új, DIGIC V processzort is jósolnak, bár a Canon Rumors nem jósol növekedést a gép sebességében, továbbra is 5 kép/másodperc marad a tempó. Gyorsulni fog viszont a jóslat szerint az élő kép AF sebessége, és azt tippelik, hogy beépítenek egy master vaku vezérlőt is, amivel az újabb vakukat el tudja majd sütni a váz. Viszont az egész lista fabatkát sem ér, ha annyira pontos, mint annak idén augusztusra tippelt bejelentése (amiből nem lett semmi).

Vannak, akik tudni vélik, hogy még előbb megjelenik egy a 7D gyorsaságát (8 fps) és villámgyors AF rendszerét ötvöző full frame váz 5D mark III vagy esetleg 3D néven. Én ennek kevesebb értelmét hasznát látnám, de a Canon újabban produkál olyan érdekességeket, mint az 5D és a 7D. Mindkettő egyértelműen az 1D kategória célközönségét célozza olcsóbb alternatív gépet kínálva. Bár a 7D és az 1D között valamelyest még felsorolható pár érv a komolyabb gép javára (ellenállóbb váz, két kártya, stb), amik kis mértékben elgondolkodtathatják az embert.

Az 5D viszont egyértelműen ideális stúdió gép, ami korábban az 1Ds termék kategóriája volt, és egy stúdió gépnél aligha érv a por és időjárás álló szigetelés, vagy a strapabíróbb magnézium váz (főleg, ha többszörös szorzót jelent mindez az árcédulán). A korábbi “víziómban” leírt 1Ds mk IV paramétrek tehát nagyon is indokoltak lennének. Ha nem is mind fog megvalósulni, amit vizionáltam, de legalább az, hogy a széria következő tagja a full frame érzékelő mellett gyors is legyen, talán igen. De még odébb van, hogy meglássuk mit tesznek le a mérnökök az asztalra.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!