Fax mánia

fax-pictogramSzerencsére egyre ritkábban, de még mindig az ideálisnál gyakrabban kérnek bélyegzővel, aláírással, faxon történő ügyintézést. Nem értem, hogy az e-mail korszakban miért kell különféle hivataloknak bonyolítani a saját életüket azzal, hogy mindent le kell faxolni. Főleg mivel sok helyen még mindig azok a gyenge minőségű fax gépek üzemelnek, mint tíz éve, amik foltosan és csíkokat húzva, gyakran kiolvashatatlan minőségben nyomtatják ki a dokumentumokat. Ráadásul ezek alapján általában egy alkalmazottnak még be is kell gépelni az adatokat, hiszen a papír alapú információ bekérést is digitális feldolgozás és tárolás követi szinte mindenhol.

A nagyobb gond ezzel, hogy egyre kevesebb helyen tartanak fax gépet. Nekem például már nem első munkahelyem a jelenlegi, ahol nem csak fax készülék, de még csak vezetékes telefon sincs, mert mindent mobilon, és az Interneten keresztül intézünk, amit csak lehet. Bár a papírmentes iroda koncepcióból sajnos kilóg még a szerkesztőségünk, mert van akinek kényelmesebb nyomtatásban olvasnia szövegeket, különösen fordításkor, mint a képernyőn dolgozni.

A másik nagy gondom a fax kérdéssel, hogy a számítástechnika is egyre kevésbé képes – vagy inkább hajlandó – kiváltani ezt a feladatot. Emlékszem még a régmúltban a betárcsázós Internet korából, hogy voltak egészen jól használható fax programok, amiket a fax modemekkel teljes kényelemmel lehetett használni. Szinte e-mail szerűen csatolta az ember a dokumentumot a címzettként megadott telefonszámhoz, és a küldés gombra sípolt a modem, és küldte a dokumentumot. Sőt ha fogadáshoz elindította az ember a programot, hasonló módon fogadhatta a beérkező faxokat is. Persze ma már a 3G, Wifi és az ADSL az Internet divatos formája, így az asztali számítógépekből és laptopokból egyaránt kimaradnak a fax modemek is. Pedig ilyenkor még jól jönne, ha létezne….persze ha a telefon társaságoknak nem is nagy üzlet a fax még létezése, a fax – és multifunkciós irodai készülék – gyártóknak viszont annál inkább.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!