Látványos új iPad magazin régi tartalommal

FlipboardPapers

iPad a magazinok között

Pénteken láttam a Médiablog írását a Flipboardról, és egész hétvégén szinte csak ezzel kísérleteztem az iPaden. Nos mit mondhatnék? Remek alkalmazás, kellemes megoldás, de elég komolyak körülötte a szerzőjogi (és etikai) kérdések.

A Flipboard (App Store link) egyedi algoritmussal csomagolja látványos, iPad barát formába az eddig is előszeretettel böngészett Twitter és Facebook link megosztásainkat. Lényegében magazint csinál az ismerőseink által megosztott linkekből. Méghozzá egy tartalmilag a barátaink –  és saját érdeklődésünk – által szerkesztett magazint, amiben kedvünkre lapozgathatunk, olvashatunk kivonatokat, vagy akár a teljes cikkeket, és kedvelhetjük (csúnya szóval lájkolhatjuk), amiket mások ajánlanak. Kicsit olyan, mint egy irtó látványosan formázott RSS olvasó és majdnem pont ezt is csinálja. A különleges pedig éppen az benne, hogy mindezt automatikusan végzi el, nem kellenek hozzá tördelők, művészeti vezetők, és egyéb szakemberek, akik kidolgozzák a layoutot, és minden egyes számot megosztott oldalt betördelnek. És a végeredmény egészen hatásos, és barátságos, és jelenleg versenyképesnek tűnik a legtöbb magazin iPad megjelenésével….mindezt ingyen.

Economist cikk a Flipboardban

A kezelése tényleg nagyon egyszerű, a látványa tényleg lenyűgőző, az egyetlen gond vele, hogy  a hivatkozott oldalból veszi az információt, a képeket, a szöveget, minden tartalmat. Ez pedig megalapozott szerzőjogi aggályokat támaszt. A készítők azt mondják, hogy ők csak az oldal egy részét töltik le, és ha valaki kíváncsi a teljes tartalomra, az ugyanúgy ellátogathat az eredeti oldalra, mint az RSS olvasók esetében. A tartalomszolgáltatók viszont joggal reklamálnak, hiszen az RSS-nél ők szabályozhatják, hogy mi jelenik meg a feedben. A Twitter és Facebook linkajánlásnak pedig éppen az volt eddig az értelme, hogy csak a hivatkozott címet osztja meg az ember, és aki a tartalomra is kíváncsi, az az eredeti oldalra látogat el (nem utolsó sorban megjelenítve az ott beágyazott egyéb tartalmakat és reklámokat). Ez az újsszerű megoldás viszont ha úgy tetszik ellopja a weboldalak elől a látogatókat, és a saját alkalmazásban tartja őket, ott megjelenítve a más oldalról átvett tartalmat (még ha ez csak részleges tartalom is).
Engem felhasználóként nagyon zavar a Flipboardban, hogy egy rövid kis összefoglalóra kattintva az alkalmazáson belül valamivel bővebben jelenik meg, de még mindig nem a teljes tartalom, és egy újabb gombnyomás kell hozzá, hogy végre az eredeti oldalra látogatva a teljes tartalom megjelenjen. Ha ezt a köztes lépcsőt kiiktatnák, szerintem a felhasználói élmény is javulna, és az eredeti tartalmat szolgáltatók is nyugodtabbak lennének.

Big Picture galéria a Flipboardban

Különösen a képes tartalmakra igaz a szerzőjogi aggály, hiszen a képeket így a Flipboardban is meg lehet nézni egy tetszetős albumként, amihez nem kell ellátogatni az eredeti közlő weboldalra. Ez egyrészt meghamisíthatja a látogatottsági adatokat, másrészt csökkentheti a reklám megjelenések és bevételek mértékét is. Persze látogatóként, felhasználóként ezzel nekünk nem kell foglalkoznunk egészen addig, míg újabb remek galériák nem szűnnek meg, mert a szerkesztők úgy látják, hogy nincs rá olvasói igény.

Flipboard screenshot

Mintha fotóalbumot lapoznánk

Mindez mit sem von le abból a sikerből, amit a Flipboard készítői elértek. Látványos, kényelmesen használható, tetszetős alkalmazás a webet egyre nagyobb mértékben behálózó rövid linkek és megosztások hálójából. Reméljük, hogy végül valami olyan születik belőle, ami nem csak a készítők, és a felhasználók számára jó megoldás, hanem a tartalomszolgáltatók számára is.

Kiegészítés: Doransky is megemlékezett pár remekbe szabott gondolat erejéig az iPadről és a Flipboardról. Szerintem érdemes elolvasni az eszmefuttatását, bár szerintem ez a fajta technikai informatika szemléleti átalakulás, amiről ír kevésbé a Flipboard alkalmazáshoz, mint inkább az iPad egyedi termékkategóriájához kapcsolódik.
Lényegében erről próbáltam írni már az iPad bejelentésekor. És az ezzel kapcsolatos nézeteim azóta sem változtak. Sőt teljes mértékben igazolva látom, mióta magam is naponta használom az iPadet.

Flipboard a gyakorlatban:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!