56 éve halt meg Robert Capa

robert-capa-camera-photo-gerda-taro

Fotó: Gerda Taro

Ötvenhat évvel ezelőtt, ezen a napon halt meg a háború fotózás egyik legemlékezetesebb alakja, a magyar származású Robert Capa. A spanyol poglárháború, a Kína és Japán közti háború, majd a második világháború, és Izrael állam függetlenségi háborújának fotózása után Indokínában egy aknára lépve veszítette életét….fényképezőgéppel a kezében.

Szellemi és fotográfiai hagyatékát egyaránt ápolja a közreműködésével alapított Magnum fotóügynökség, az Overseas Press Club nevével fémjelzett díja, amit a különleges bátorságot igénylő külföldi tudósításokért ítélnek oda, illetve a testvére, Cornell Capa által New Yorkban alapított International Center of Photography, és többszöri újrakiadást megélt életrajzi kötetei, fotóalbumai, és önéletrajzi ihletésű kalandregénye a Kissé elmosódv – avagy emlékeim a háborúból.

A magyar állam által megvásárolt fotóiból rendezett vándorkiállítás jelenleg a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben látható, június 12-éig.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!