Az év embere választás

Time_Person_Year_Cover-tile

A Time korábbi év emberei

Az Év emberét keresi a Times amerikai hetilap. Internetes honlapjukon az olvasók is választhatnak tizenegy jelölt közül, bár a közönségszavazás vállaltan nem feltétlenül fogja befolyásolni a végső eredményt. És ahogy az minden évben lenni szokott, az év utolsó címlapját ennek a kiválasztott férfinak, nőnek, párnak, csoportnak, eszmének, helynek vagy szerkezetnek szentelik, aki vagy ami “a legnagyobb hatást gyakorolták az év eseményeire….jó vagy rossz irányba”.

Az év embere hagyományt 1927-ben teremtette a lap, amikor az uborka szezonban elővették Charles Lindbergh történelmi repülését, és az év emberének nevezve alaposabban bemutatták őt, és tetteit, ezzel orvosolva a szerkesztőségi vitát kavaró tényt, hogy Lindbergh korábban kimaradt.

A kiválasztottak között azóta több amerikai és külföldi elnök is előfordult Franlkin D Roosevelttől George W. Bushig. Roosevelt volt az első aki egymás után kétszer került az év embereként a lap címoldalára az év embereként, sőt mindmáig egyedüliként harmadik ízben is kiválasztották. Az ifjabbik Bush elnök volt, aki elsőként nyert egy rokonát (az apja, idősebb George Busht) követően. A legfurcsább talán Adolf Hitler 1938-as kiválasztása volt, de talán ennél is furcsább, hogy a világháború környékén nem csak Winston Churchill, ha nem Joseph Stalin is két ízben lett az év embere.
2006-ban mi olvasók (You) lettünk azok, utalva a közösségi média térhódítására. A rá következő évben Vladimir Putin, majd Barack Obama lett az év embere, aki idén ismét jó esélyekkel pályázik erre a címre. Nem csak megnyerte az elnökválasztást, ő lett az első fekete amerikai elnök, ráadásuk az idén neki ítélték a béke Nobel-díjat is. Így könnyen lehet ő az első Richard Nixon után, akit egymás után két évben is az év emberének választottak.

A Time 2009-es jelöltjei:

Elvont fogalmak, mint az Amerikai nők, a Magyar szabadságharcos (1956-ban), az Amerikai tudósok, vagy a Számítógép már korábban is elnyerték a címet, így nem kizárt, hogy a közönségszavazást jelenleg vezető Iráni tüntetők kerüljenek ki győztesen. Jelenlegi ötszörös szavazati előnyük nem tűnik könnyen megdönthetőnek. De a több technikai robbanást is előidéző Apple követői még akár a jelenleg (Obama mögött) harmadik helyen álló Steve Jobs-t is kihozhatják a közönségszavazás győzteseként. A Times szerkesztőit azonban ez sem fogja befolyásolni abban, hogy önálló döntést hozzanak a kérdésben.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!