Nemzeti ünnep – a magyar sajtó napja

kokarda11990 óta március 15-én ünnepeljük a Magyar Sajtó Napját. Az ünnep annak állít emléket, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad, cenzúrázatlan termékét, a Tizenkét pontot és a Nemzeti Dalt.

A Magyar Sajtó Napja jó alkalom a megemlékezésre és a helyzetértékelésre is, így nemrég a MUOSZ, a Népszabadság, a Nemzeti Média Kerekasztal, az Élet és Irodalom, a Médiablog és az Index is összefoglalta a magyar sajtó helyzetéről alkotott gondolatokat.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MUOSZ) ebből az alkalomból szokta átadni sajtó díjait. A nemzeti ünnep alkalmából átadott állami kitüntetések és díjak között pedig idén több fotográfus és fotóriporter is szerepel:

  • A köztársasági elnöktől – a miniszterelnök előterjesztésére – Kossuth-díjat kap Féner Tamás Balázs Béla-díjas fotóművész, fotóriporter.
  • Az oktatási és kulturális miniszter Balogh Rudolf-díjat adományozott Barta Zsolt Péter, Fazekas István és Flesch Bálint fotográfusoknak.
  • Az oktatási és kulturális miniszter Németh Lajos-díjat adományozott dr. Albertini Béla fotótörténésznek, művészettörténésznek.
  • A Magyar Köztársaság Kormánya Kudász Gábor Arion fotóművésznek „Márciusi Ifjak Díj – a fiatal magyar tehetségekért” díjat adományoz.

GoogleDoodlerHungarian10Marc15Kiegészítés: Bár a Google oldalán élesben nekem nem sikerült látnom (pedig használtam a Google-t, mégis a szabvány logóval jött be), de a Obama elnökön kívül a Google is megemlékezett a március 15-ei magyar nemzeti ünnepről, a hagyományos Google Doodle ünnepi logóval

Ha tetszett, akkor lájkoljátok és osszátok meg ismerőseitekkel, hogy minél több emberhez eljuthasson!

Címkék