Google Wave – első benyomások

google_wave_logo_finalPár napja meglepetés szerűen kaptam egy Google Wave meghívót, így már nekem is van accountom az egyelőre még csak teszt üzemben működő új Google szolgáltatáshoz. Akinek szintén van, az keressen meg a Wave-n, akinek még nincs, de szeretne, az keressen meg, hogy meghívjam!

Többen is mondják róla, hogy nagy a hype körülötte, és az Index azt írta, hogy egy Google Wave account menőbb dolog, mint egy Porsche 911-es. Nos nem tudom, hogy mennyire menő, vagy hogy a csajozásban mennyivel hasznosabb a sportkocsinál. Minden esetre a Wave érdekes. A koncepció tetszik, a felhasználási elképzelések érdekesek. Egyelőre még nem látom tisztán, hogy mire és főleg hogyan lesz majd alkalmas a mindennapokban, de valószínűleg nem váltja le az e-mailt.

A kereső szolgáltatás mellett egyre több dologgal foglalkozó Google nagyszabású fejlesztésbe kezdett. Céljuk hogy valami olyan újdonsággal előállni, ami egyetlen rendszerben ötvözi az elektronikus levelezés (e-mail), azonnali üzenetküldés (IM, MSN, AOL, chat) és talán a különféle fórum és komment rendszerek szolgáltatásait. Az alapötlet elsőre talán feleslegesnek hat, de velem már nem egyszer előfordult – legutóbb épp ma – hogy valakivel elkezdtem egy párbeszédet egy Facebook post kapcsán, aztán MSN-en folytattuk, és pár gondolatot végül még e-mailben hozzáfűztünk miután a folyamatos csevegés már véget ért MSN-en. De az sem ritka nálam, hogy ismerősökkel szinte chat szerűen pár mondatos leveleket váltok zsinórban szinte azonnali reagálással. A Google Wave éppen ezekből a helyzetekből indul ki, hogy ha már úgyis változik, hogy melyik szolgáltatást mikor mire használjuk, akkor egybe is lehetne mindezt gyúrni.

A legtöbb helyen, ahol írnak róla, megemlítik, hogy a Wave még gyerek cipőben jár, egyelőre kevés a felhasználó, így a hozzám hasonló újoncoknak (vajon a hullámlovas lesz a bevett kifejezés rá?) eleinte nincs elég ismerősük, hogy igazán próbálgassák, ezért a kezdeti lelkesedés hamar alább hagy. A másik dolog, amit a legtöbb helyen megemlítenek róla, hogy a Wave a Google háttér miatt pont oda nem fog soha betörni, ahol a leghasznosabb lenne: vállalati szféra. A legtöbb cég – talán nem is alaptalanul – túlságosan félti a saját információit, titkait hozzá, hogy a Google-re merje bízni azokat. Pedig talán sehol máshol nem lenne annyi haszna a Wave-nek, mint a vállalatok belső kommunikációjában.

Aranyos kis rajzfilmes összefoglaló (angolul) arról, hogy mire jó dióhéjban a Wave:

Én is kb itt tartok vele, csak annyi a különbség, hogy nekem már van hozzáférésem is, így nem kell érte könyörögnöm…
,-)))

Álljon itt a Google saját Wave videója is, ami röpke 1 óra 20 percben elmeséli (angol nyelven) helyettem, hogy mi a Wave, hogy működik:

Readers Comments (2)

 1. Aron Ecsedy 2009.12.02. @ 13:45

  Szia!

  Tévedésben vagy pár dologgal kapcsolatban:
  A corporate zóna MÁR használja (sőt ők használják főleg), nézz körbe a neten. A Google Wave a Twitteren a legforróbb téma hónapok óta. Mivel a Wave nem csak alkalmazás, hanem platform és protokoll is egyben, így félrevezető, hogy most a Google tesztverzióját látod. Mivel a Wave ugyanúgy telepíthető, mint egy e-mail szerver, és az egész cucc nyílt forráskodú, így gyakorlatilag bárkinek lehet privát Wave szervere, illetve a protokoll felhasználásával készíthet a jelenlegitől teljesen eltérő alkalmazásokat is (pl. a Facebook, vagy a te blogod egy-az-egyben beépítheti a wave-et a comment és üzenetküldő rendszerébe, amivel így nem e-mailben értesítenek a commentről, hanem simán csak waveben, ott is válaszolhatsz és követheted a beszélgetést a wave klienseden).

  A nyilvános wave-ek pedig olyan lehetőségeket adnak, amelyekre nem volt példa korábban: a tapasztalatok alapján elképesztően hatékony crowdsourcing eszköz, vagyis pl. képzeld el, hogy ‘fogadóóra’ jelleggel nyilvános wave indul, amiben mondjuk elmondhatja mindenki a Google-nak, hogy mi nem tetszik a Waveben, utána a userek már egymás válaszaira is reagálnak, ha ezt valaki utána feldolgozza elég jó elképzelése lesz arról, hogy min és hogyan kell változtatni, mitöbb még lehet, hogy munkaerőt is tud szerezni (open source!) ehhez.

  • Érdekes dolgokat írsz, de a nagy vállalatokra inkább az elzárkózás szokott jellemző lenni. Persze lehet, hogy a vévvel ez is megváltozik.

   A fórum / komment megoldásokkal még csak a Google fejlesztői videójában találkoztam, gyakorlait alkalmazásával nem futottam össze, igaz eddig nem is sokat használtam a wave-t (ezért is lett a post címe első benyomások)…

Comments are closed.