Becsukódik a Fotós Szem…

Fotos_SzemMint azt utolsó előtti számának vezércikkében a főszerkesztő Vince Mátyás közzéteszi, vége a Fotós Szemnek. Három évfolyam, és összesen tizenkét lapszám (plusz egy próbaszám) után megszűnik az egyetlen lap, ami kizárólag hírképek és képaláírásaik segítségével mutatta be az elmúlt három hónap történéseit. A Magyar Távirati Iroda kiadásában megjelent negyedéves folyóirat januárban utolsó alkalommal jelenik majd meg, hogy lezárja utolsó negyed éves ciklusát, és egyúttal harmadik – utolsó – évfolyamát is. Korábbi számai az Interneten megrendelhetőek.

Fotos_Szem_cimlap_montazsKezdetek óta előfizetője voltam a lapnak, és sajnálom, hogy megszűnik. Nem csak azért, mert nekem is és közvetlen ismerőseimnek is jelentek meg benne képei, hanem mert fontos és jó dolognak tartottam, hogy van egy ilyen kiadvány. Ahol a képek dominálnak, és gondos szerkesztéssel, jó minőségben kerülnek papírra, az olvasók elé.

A jelek szerint sajnos nem gondoltuk elegen így. Nem volt elegendő előfizető, és a hirdetők sem álltak mellé. Tipikus helyzet a mai magyar lapkiadásban: sokaknak fontos egy-egy lap sorsa, de mégsincs kellő (tőkeerős) érdeklődés iránta, hogy képes legyen az üzleti feltételeket megteremteni annak létezéséhez. Sajnos egyre több hasonlóval kell szembesülnünk. Öröm az ürömben, hogy a Fotós Szem hírügynökségi és egyéb sajtóban megjelent, hozzájuk beküldött anyagok között válogatott. Saját fotósai nem lévén, megszűnésével legalább fotóriporterek nem válnak majd munkanélkülivé.

Kiegészítés: személyes és szakmai indíttatástól egyaránt vezérelve ott voltam a Fotós Szem utolsó számának nyomdai munkálatainál. Reméljük, hogy kerül még Magyarországon nyomdába hasonló kiadvány!