Gumikacsákkal a hírkacsák ellen

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Érdekes kezdeményezéssel rukkoltak elő a kamuhírek ellen. Az persze jó kérdés, hogy vajon ennek mennyi a hír értéke és a társadalmi hatása.

“Eszi, nem eszi, nem kap mást. Nem panaszkodik miatta, jó neki így!”

Az MTI nyomán több lap is hírül adta (így például a VasNépe.hu fotóval is), hogy Szegeden szökőkútban úsztatott sárga gumikacsákkal előadott performance keretében tiltakoztak a diákok a sajtót elárasztó álhírek és érdektelen információk ellen. Maga a kezdeményezés jó, bár szerintem felveti a jogos kérdést, hogy ugyan egy ilyen sajtóesemény mennyiben tekinthető érdekes közcélú információnak, vagy pont ugyanolyan közömbös és érdektelen, mint azok az álhírek és érdektelen információk, amik ellen kampányolni próbálnak vele. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy tele van a sajtó ilyenekkel, azt is mindannyian tudjuk, hogy ez egyikünket sem érdekli. Azt is tudjuk, hogy a (különösen a bulvár) sajtó bolhából is elefántot csinál.
De azért azt beismerhetnénk néha magunknak, hogy ezt mi magunk is igényeljük, talán tennénk egy lépést az őszinteség felé, amit a lapoktól várunk. Nem személyes perverzióból fújják fel a lapok sem a dolgokat, hanem mert mi olvasók ezt olvassuk inkább. Ha nem olvasnánk el nagy érdeklődéssel az ilyeneket, akkor előbb-utóbb csak leszoknának róla a lapok, hogy ezzel traktáljanak minket….igenis van rá érdeklődés.

Én például azt is nagyon kedvelem, mikor egy hírhez feltűnően odaírják, hogy FOTÓVAL! Bár jobb helyen, különönsen az Interneten így a XXI. század hajnalán már nem nagyon jelennek meg legalább egy kis illusztráló kép nélkül hírek, de népszerű fogás. Sőt vannak, ahol tovább mennek és mindenféle jelzőkkel látják el, hogy “megdöbbentő, megrázó,  sokkoló, hihetetlen, sosem látott”, stb. Csupa hatásvadász nézőcsalogató szókapcsolat, amiből a rutinos olvasók viszonylag csekély média fogyasztás után is tudhatnák, hogy általában csak hatásvadászatról van szó, mert a “nem mindennapi” felkiáltással közölt képek teljesen hétköznapi dolgokat mutatnak nemritkán hétköznapi, vagy annál is unalmasabb tálalásban, a “meghökkentő” jelzőt kapott képek cseppet sem meghökkentők. Sőt olyan lapok is vannak, ahol magát a képet még csak nem is közlik (mert annak szerzőjogi  – többek közt költség – vonzatai lennének), így sok helyen a “sosem látott fotók” címre kattintva csak arról olvashatunk egy cikket, hogy valahol megjelentek fotók a témában, és jobb esetben legalább linkelik, hogy hol lehet őket megnézni.

Szóval igen, átverik az olvasót, és sok az érdektelen dolog. De nem ok nélkül van ez így! Ha az olvasó nem tanul az átverésből, olvassa, nézi, hallgatja azt is ami nem érdekli, és nem emel szót az ellen, amivel elégedettlen, akkor sosem fog változni, hogy mit kap. Ha egy újság tudjuk, hogy hazudik, akkor nem kell megvenni, és ezzel bátorítani őket (talán igaz ez a politikusokra is, de politizálni nem szeretek). Tessék bátran e-mailt küldeni, fórumban hozzászólni, és több jobb képet, több őszinteséget, több igazságot kérni!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!