E-mailek után kisbabáknak sem fizetnek

Úgy fest, hogy a nyárral együtt beindult a körlevél szezon is – biztos mindenki a nyaralásra szeretne így gyűjteni – mert hosszú és igen élvezetes körlevél szünet után zsinórban a másodikat kapom. Persze csupa olyat, aminek semmi alapja nincsen.

“A butaság nem bűn, de a terjesztése igen.” – még mindig…

A legutóbbi “Bill Gates szétosztogatja a vagyonát és te is kapsz belőle ha tovább küldöd” e-mail után ezúttal egy jótékonysági érkezett. Ez nem a kapzsiságunkra épít, hanem a jószándékunkra. Ezúttal egy beteg kisbabának gyűjt, akiről sokminden kiderül, ha kicsit alaposabban utána nézünk. A Hoaxkábel közel fél éve, január közepén foglalkozott ezzel a körlevéllel, és rövid úton kiderítették, hogy a család és a kisgyerek igazi, de a baba sosem volt beteg, és nem is gyűjtöttek neki valójában. És természetesen az e-mail üzeneteket továbbra sem tudják nyomon követni az Interneten, így ha netán akarnának is fizetni utánuk, akkor sem tudnák megvalósítani. De nem is akarják, mert ez csak egy átverő körlevél, vagyis Hoax.

Ami ebben az üzenetben igazán vicces, hogy nekem iWiW-en küldték üzebetben, ami ugyebár egy zárt rendszer, ami bár hasonlít valamennyire a levélküldésre, mégsem az. Így még ha az a rész igaz is lenne, hogy az e-maileket tudják követni, legalább annyira hatásos az iWiW-en küldözgetni az ilyeneket, mint postagalambbal körbeküldeni. Még mindig túl hiszékenyek vagyunk, és még mindig túl kevesen olvassák el a Hoaxkábel vonatkozó írásait, mielőtt ahelyett, hogy körlevelet továbbítanának. Tessék rászokni! Édemes!

Egyébként alapszabály: amelyik levél tartalmazza, hogy küldd tovább, azt lehet olvasás nélkül törölni. Sőt én még az ünnepi jókívánságokat is törlöm olvasás nélkül, ha egynél több címzettjük van, mert az nem nekem szól, hanem egy címlistának…

Bár az ilyen típusú körlevelek esetében (ünnepi üdvözleteknél nem vagyok ilyen drasztikus) én hatékonyabb megoldásnak tartom, hogy utána nézek a levél eredetének, és megismertetem vele egy “kedves” hangvételű levélben a feladót. Lehet, hogy a küldözgetésről nem fog rögtön örökre leszokni, de ha elég “kedves” voltam, akkor több levelet nem nagyon küld, mert töröl a címlistájáról….ez is egy módszer, és nem is olyan rossz, ha máskor, más célből meg úgysem jelentkezik, mint az iWiW-es ismerősök többsége!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!