Visa. Tényleg sak ennyi kell?

visa_card

Ahhoz képest, hogy az alábbi – egyébként roppant ötletes és szórakoztató – reklám szerint csak egy Visa kártyára van szüksége az embernek, Angliában már nem egy helyen sikerült belefutnom abba a problémába, hogy a Visa kártyámat nem minden bank automata fogadja el. Ráadásul különösebb magyarázatot sem fűz hozzá az ATM. Egyszerűen van amelyik ad ki pénzt vele, és van amelyik meg nem. Szlovákiától Litvániáig megfordultam már néhány országban, de eddig sehol máshol nem volt gondom a Visa kártyával csak és kizárólag a brit szigeteken. Mindig mondom, hogy az egy külön világ…

“Az ön által kért tranzakció nem végezhető el.”

Egyébként általában Magyarországon sem hordok magamnál készpénzt, ami nagyban megkönnyíti, hogy az utcán koldulóknak őszintén mondhassam, hogy nincs apróm, amit adni tudnék nekik. Kevés dolgot utálok jobban annál, mikor csörög az aprópénz a zsebem minden mozdulatomra. Annál is inkább, mert szakmai ártalomból megfordulok olykor esküvőkön, templomokban, konferenciákon, színházi elaőadásokon, és egyéb olyan helyeken, ahol nem szívesen csap zajt az ember ilyesmivel sem.

Azt viszont nem is nagyon értem, hogy hogy lehet a XXI. században üzletet működtetni bankkártya elfogadás nélkül. Magyarországon még nagy – és nagy forgalmú – gyorséttermi, vagy nagy összegű termékeket forgalmazó műszaki üzletláncok is előfordulnak, akiknél nem lehet kártyával fizetni. Tudom, hogy tranzakciós díjat kell fizetniük a bankoknak, ami csökkenti a nyereséget, de szerintem ma ez egy elvárható szolgáltatás egy komoly üzletnél. Angliában azért ezzel nincsenek ekkora gondok, bár az tény, hogy a villamos és busz kalauzok annak ellenére sem tudnak kártyás fizetést elfogadni, hogy egy mini számítógép lóg a nyakukban….de nekik is maximum pár évet adok, és ez is garantáltan meg fog változni. Mindenhol máshol viszont elfogadják a kártyát.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!