Ugyan miért titkos egy sajtóközlemény?

Titoktartási záradék

Titoktartási záradék a levél végén

Egy csomó levél végén találok arról szóló figyelmeztetéseket, hogy a levél tartalmát nem adhatom ki. Sok esetben értem és megértem, az óvatosság meg sosem árt.
De mi értelme ennek olyankor, ha sajtóközleményt küld az ember – és hogyan módosítja azt, hogy mit tehetünk egy ilyen levél tartalmával?

“FELHÍVÁS AZ ÜZENET BIZALMAS JELLEGÉRE: A jelen üzenetben található információk bizalmasak, üzleti titoknak minősülnek, azokat kizárólag a címzett használhatja fel Amennyiben nem Ön ennek az üzenetnek a címzettje, Kérjük, azonnal értesítse a feladót és az üzenetet törölje a rendszeréből. Felhívjuk figyelmét,, hogy a nem önnek címzett elektronikus levél jogosulatlan felhasználása, másolása, terjesztése vagy a tartalmával való visszaélés törvénytelennek minősülhet és szigorúan tilos.”

Csak az marad megválaszolatlan kérdés előttem, hogy mi értelme ennek a jognyilatkozatnak egy olyan levélben, amit azért küldenek a sajtónak, hogy hírül adják a tartalmát a nagyvilágnak. De tényleg, nem veszi valaki egy kicsit túl komolyan a titkolózást? Értem én, hogy automatikusan bele kerül minden levélbe mint az én aláírás sablonom, de ha publikálásra szánt információt küldünk, azért talán ki lehetne valahogy hagyni. Nekem is több aláírás sablonom van, és váltogatom, hogy mikor melyiket használom aszerint, hogy épp kinek és milyen levelet írok….bár ez részben azért van mert akad ismerősöm aki rendszderesen megreklamálja, ha véletlenül a hivatalosabb aláírással kap levelet.

Readers Comments (4)

 1. Én a választások első fordulójának éjszakáján kaptam meg est 9 körül a Duna TV sajtóanyagát az exit-poll adatokkal, azzal a felkiáltással, hogy mivel tart a kampánycsend, ezért meg ne merjem osztani senkivel.

  • Ez egy speciális eset volt, aminek tulajdonképpen még értelme is van. Szokás embargós híreket is kiadni, amikor kiküldik mondjuk az Oscar díjazottak neveit, de közlik, hogy a hivatalos kihirdetésig nem közölhető. Viszont a sajtó így meg tudja írni a cikkeit, be tudja tördelni a lapba, el tudja küldeni a nyomdába, és nem lapzárta előtt tíz perccel kell kapkodni ezen. Ez egy normális dolog (bár a Wired hivatalos álláspontja, hogy a net világában nincs értelme az embargók betartásának, úgyhogy ők azonnal kitesznek mindent, amit megkapnak….gondolom elég hamar le is szokott mindenki, hogy nekik embargós anyagokat küldjön, várják csak ki a hivatalos bejelentéseket).

   Amiről én írtam, az arra vonatkozik, mikor a titoktartási szöveg ott van MINDEN levélben, még abban is, amiben az azonnali közlésre szánt sajtónyilatkozatok jönnek.

 2. Szerintem egyszerű a megfejtés. A vállalati IT-munkatárs mindenkinél beállította ezt a sablont a levelező rendszerben. A dolgozókat pedig pont nem érdekli, hogy éppen kell-e oda a szöveg, vagy sem. Persze az is előfordulhat, hogy a felhasználónak halvány lila gőze sincs arról, hogy hogyan kell a sablont törölni az aktuális levél aljáról.

  • Természetesen elméleti szinten ez így van, gyakorlatilag attól még levéltitok sértés, ha egy ilyet nyilvánosságra hozol.
   Ráadásul nekem ma úgy jött hivatalos válasz ilyen tájékoztatással, hogy aki küldte tegnap még ilyen titkosítási záradék nélkül írta meg, hogy ma fog válaszolni…

Comments are closed.