X-Men Kezdetek: Farkas

wp_wolverine_1280

Wolverine

Volt egy kis időm a (nem is olyan nagyon hosszú) hétvégén elmenni moziba, és megnézni a legújabb X-Men filmet. Sorban a negyedik, bár ez már nem kapott sorszámot, annál is inkább, mert jóval az első mozifilm, sőt a sorozat alapjául szolgáló első képregény előtt játszódik.

Mint a címe is sugallja, a Hugh Jackman által alakított főszereplő Wolverine – hivatalos fordításban Farkas (helyesen fordításban Rozsomák) elő történetét dolgozza fel igen látványos és igényes formában.
Ahogy az az X-Men filmektől megszokott, ez a rész sem nélkülözi az apró kereszt hivatkozásokat, pici poénokat, amiket talán csak azok értenek igazán, akik ismerik az alapokat jelentő képregény és rajzfilm sorozatokat, de nem zavarják azokat sem, akik nincsenek annyira képben az előzményeket illetően.
A film talán legkézenfekvőbb poénja az előző mozifilmben bevezetett húzás, hogy a türelmetlen nézők (akik a stáblista kezdetén kivonulnak) lemaradnak egyes, ha úgy tetszik bonusz jelenetekről. Így van ez most is, bár az egyik ilyen jelenet még sötétben szakítja meg a stáblistát, de utána már felkapcsolják a villanyokat, és a közönség szépen elszivárog, gondolva hogy ennyi volt.
Mikor én láttam a filmet, rajtam kívül mindössze egy pár várta végig a teljes stáblistát, miközben a jegyszedők már takarították, szedegették az elhullajtott poharakat és pattogatott kukoricás edényeket. (Nem is értem, miért kell elhullajtani ezeket, aki beviszi annak miért esik nehezére magával vinni távozáskor…)

Egyébként azt is érdemes megemlíteni a filmmel kapcsolatos (nem kis) meglepetések között, hogy a hivatalos május 1-ei bemutató Magyarországon is május 1, és addigra elkészült a szinkron, megérkeztek a kópiák, nem voltak problémák. Vagy ez csak nekem újdonság, mert ritkán voltam moziban az utóbbi években? Ezzel kapcsolatban csak a régmúlt több hetes-hónapos csúszásai élnek az emlékezetemben, mikor volt hogy egy évvel később mutattak be nálunk egy filmet, mint eredetileg amerikában?

HD-ben érdemes a videót nézni…

Tipp: Könyvre és könyvfesztivál belépőre nem érvényes a kultúra utalvány, de moziba lehet vele menni….komolyan mondom, ki fogom egyszer próbálni Erotika kiállításon, és peep showban is, hátha az kultúrának számít, ha már a könyv nem…

Kiegészítés: Bár eredetileg nem írtam ki végig a film címét, az X-Men: Origins: Wolverine című filmről írtam. Ezt azért fontos leírnom, mert később megjelent egy The Wolverine című film 2013-ban, ennek előzetesét alább láthatod:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!