Szerzőjogi és könyvnyomtatási világnap

calapr23

Ha már a könyv és szerzői jogok világnapjáról (április 23.) éppúgy elfelejtkeztem, mint Shakespeare születésének 445. és halálának 393. évfordulójáról (a Juliánus naptár szerint a születésnapján, kereken 52 évesen halt meg), akkor a Szellemi tulajdonok világnapján (április 26.) illik megemlékezni mindegyikről néhány sor erejéig.

“1995-ben az UNESCO – katalán – javaslatra – a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen – különös tekintettel az Internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére. Április 23-án halt meg William Shakespeare és Miguel de Cervantes is, de a katalánoknak ez a nap védőszentjük – Sárkányölő Szent György – napja. Így ott ezen napon emlékeznek meg a “rózsákról és a könyvekről”, mert a legenda szerint Szent György a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Ezért Barcelonában ez a nap a XIII. század óta a “szerelmesek ünnepe” is. (A spanyol kormány eredetileg Cervantes születésnapját készült a könyv napjává nyilvánítani, de október 7-e borongós őszt idézi, ezért a költő halálának napjára tették az ünnepet.”

“Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 26.  ülésszakának határozata alapján április 26-a  a Szellemi Tulajdon Világnapja, amelyet először 2001. április 26-án ünnepeltünk meg.”

A könyvnyomtatás egyébként Johann Gutenberg nevéhez fűződik, innen ered a népszerű Gutenberg-galaxis kifejezés, melynek válságaként az elektronikus médiumok, különösen az Internet terjedését tartják.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!