Szerzőjogi és könyvnyomtatási világnap

calapr23

Ha már a könyv és szerzői jogok világnapjáról (április 23.) éppúgy elfelejtkeztem, mint Shakespeare születésének 445. és halálának 393. évfordulójáról (a Juliánus naptár szerint a születésnapján, kereken 52 évesen halt meg), akkor a Szellemi tulajdonok világnapján (április 26.) illik megemlékezni mindegyikről néhány sor erejéig.

“1995-ben az UNESCO – katalán – javaslatra – a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen – különös tekintettel az Internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére. Április 23-án halt meg William Shakespeare és Miguel de Cervantes is, de a katalánoknak ez a nap védőszentjük – Sárkányölő Szent György – napja. Így ott ezen napon emlékeznek meg a “rózsákról és a könyvekről”, mert a legenda szerint Szent György a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Ezért Barcelonában ez a nap a XIII. század óta a “szerelmesek ünnepe” is. (A spanyol kormány eredetileg Cervantes születésnapját készült a könyv napjává nyilvánítani, de október 7-e borongós őszt idézi, ezért a költő halálának napjára tették az ünnepet.”

“Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 26.  ülésszakának határozata alapján április 26-a  a Szellemi Tulajdon Világnapja, amelyet először 2001. április 26-án ünnepeltünk meg.”

A könyvnyomtatás egyébként Johann Gutenberg nevéhez fűződik, innen ered a népszerű Gutenberg-galaxis kifejezés, melynek válságaként az elektronikus médiumok, különösen az Internet terjedését tartják.