Könyvek, fesztiválok és a kultúra utalvány

Nem fogadják el a kultúra utalványt a könyvfesztiválon

Nem fogadják el a kultúra utalványt a könyvfesztiválon

Eddig is bosszantó jelenségnek tartottam, hogy az adómentes juttatásként kapott kultúra utalványért nem lehet könyvet vásárolni. Mintha a könyv nem lenne a kultúra része, képviselője, hordozója. De a kultúra utalványokon (legalábbis némelyik fajtájára, mert “szerencsére” nem egységesek, több fajtájuk van, hogy lehessen örülni) fel van tüntetve, hogy kulturális szolgáltatásra lehet beváltani. Marad tehát a mozi, színház, és koncert jegy.

És talán a könyvfesztivál. Hiszen a könyvfesztivál – gondoltam én – kulturális rendezvény, ahol könyvekkel és szerzőikkel lehet ismerkedni. Sőt még a vezércselt is kidolgoztam, hiszen a könyvfesztivál jutányos árú – 600 Ft/fő – belépője levásárolható könyvekre. Így legalább 600 Ft értékű kultúra utalvány elhasználható lenne könyv vásárlásra….de nem, mert a XVI. Nemzetközi Könyvfesztivál szervezői sem fogadnak el kultúra utalványt. Ráadásul ezt némelyik jegyárus önkéntesük (nem a képen látható, ő csak az egyetlen olyan volt, aki hagyta magát lefényképezni ebben a kellemetlen helyzetben) olyan természetességgel közli, mintha azt kérdeznék tőle, tud-e olvasni.

Hogy azért jó hír is legyen a zsörtölődés mellett, sikerült az Anima Könyvesboltban olyan könyv kereskedést találni, akik a boltjukban elfogadják a kultúra utalványt (sajnos a fesztiválon ők sem). Viszont mivel a fesztiválon igen jutányos árakon lehet vásárolni tőlük is, és más könyvesboltok, illetve kiadók kínálatából, feltétlenül érdemes a még hátra levő egy napban (vasárnap estig) kinézni a Millenárisra. Különösen azoknak, akik szeretik a könyveket.

UI: Még mindig van eladó kultúra utalványom, ha valaki moziba, színházba, koncertre készül….viszont már tudok könyvesboltot, ahol el tudom könyvre költeni!