Nyelvében él a nemzet…

…de most kicsit más megközelítésben. Feltűnt már, hogy a spamek, kéretlen levelek, és hasonló szemetek többsége – kivéve, amiket kedves kitiltásra pályázó ismerőseink küldenek – idegen nyelven íródik? Szerencsére kis egyedszámú nemzet vagyunk, így nem futja a robotoknak megtanulni külföldiek számára ritka nehéz beszédünket. Bár viszonylag sokat levelezek mindenféle külföldi szervekkel, de még így is a legtöbb angol levélről ránézésre látszik, hogy szemét vagy sem. A robotok nem is olyan ügyesek. Akik pedig egyáltalán semmilyen idegen nyelvű szolgáltatást nem használnak, reflexből törölhetnek minden idegen nyelvű levelet….ha másért nem, hát mert úgyse értik. Ha meg kerítenek valakit aki lefordítja, még a végén kiderül, hogy valami átverős levél, vagy kéretlen szemét, és azért kell törölni.

Amiről ez eszembe jutott, hogy mióta feloldottam a regisztrációhoz kötött hozzászólást, azóta a blogom rendszeresen támadásokat szenved el mindenféle robottól. Szegények buták, és tudatlanok. Próbálnak asszimilálódni a többi komment közé, hogy ne lógjanak ki a sorból. Néha még témába vágó dolgot is sikerül kérdezniük.
Csak arra az egyetlen apróságra nem figyelnek a drága robotok, hogy a teljes blog magyarul íródik, így a kommenteknek sem sok létjogosultságuk van más nyelven. Egy nemzetközi oldalon még előfordulhat, hogy publikus helyen valaki magyarul ír, mert tudja, hogy megértem, míg mások angolul írnak, mert ők csak azt értik. Viszont az vicces, mikor egy teljes egészében magyarul íródott blogban megjelenik egy angol komment, ami angolul kérdez rá a témára, aminek jellegét nyilván egyes kulcsszavak felismerésével tudja belőni. De azért az kár, hogy több ilyen postot kell spamnek jelölve törölnöm, mint ahány valódi személy magyar – vagy akár más, lehetőleg általam is érthető – nyelven íródott hozzászólásaira válaszolni.

Readers Comments (2)

  1. Nem hinném, hogy a botok meg fognak tanulni magyarul, mivel ez igen nehéz és 10 millós lélekszámú embereket becsapni nem pálya…
    Viszont a bot támadások nagyon durvák is tudnak lenni (te könnyen bírsz még vele, mert (még) nem elég látogatott az oldalad hogy igazi célpont legyen).
    Kérdezd viszont meg szervert is üzemeltető közös ismerősünket, milyen az amikor a 3 éve halott fórumot csak robotok támadnak és attól szalad fel a gép terheltsége a sokszorosára, teljesen feleslegesen.

  2. Na igen, de majd ha kifinomulnak a mindenféle egyéb célokra használt fordító programok, és már rutinból sikerül gépileg helyesen fordítani a magyart is….szerencsére ez egyelőre nem fenyeget, mert még a magyarok se beszélik helyesen a saját nyelvüket…
    ,-))

Comments are closed.