Könyvespolc az iPhone-on

bookshelfHandras blogján egy új postnak köszönhetően nemrég találkoztam egy szimpatikus kis iPhone alkalmazással. Nem csinál egyebet, mint az iPhone különleges adottságait (amit mára már minden telefongyártó megpróbált lemásolni) kihasználva igazi élménnyé teszi a telefonon történő könyv olvasást. Élethűen animált lapozás, amit kattintgatás helyett a lapokat valóban a képernyőn húzva tudunk elérni, klasszikus megjelenésű könyvjelző, a könyvespolcon szabadon rendezgethető könyvborítók. Persze ez mind csak látvány, de ha valakinek fontos a user experience, vagyis a felhasználói élmény (márpedig a Mac és iPhone tulajdonosok többnyire ilyenek szoktak lenni), akkor bizony ez nem hátrány.

Az alkalmazás egyébként előre programozott (angol nyelvű klasszikus) könyveket – jelenleg tizennégyet – tartalmaz, mint Alice csodaországban, Guliver utazásai, Robinson Crusoe, A dzsungel könyve, Az időgép, Huckleberry Finn kalandjai, stb. Ez két dolgot jelent. Negatívum, hogy nem szabadon bővíthető más könyvekkel, sem előfizetői rendszerben, sem máshogy, viszont a készítők folyamatos ingyenes upgradet igérnek újabb és újabb könyvekkel. Sajnos várhatóan ezek is jobbára csak a klasszikus művekre fognak korlátozódni, mivel nyilván ezek esetében egyszerűbbek a feltételek, és nem bonyolítják kiadók és jogtulajdonosok a szerzőjogi viszonyokat. Előnye viszont a program puszta létezésének is, hogy egy újabb remek lehetőséget nyújt az angol nyelv gyakorlására, és a klasszikus irodalom jobb megismerésére.

Remélem viszont, hogy hamarosan születnek majd megállapodások a nagy – a piac méretei miatt nyilván elsősorban amerikai, de mindenképpen angol nyelvű – kiadó cégekkel, hogy ha már létezik ez a remekül kidolgozott felület, az ő műveik is elérhetőek legyenek – akár a klasszikusokénál magasabb, a papír kötetekével vetekedő áron, talán praktikusan könyvenként megvásárolható formában. Az iTunes zenebolt és az Apple App Store után ez egy újabb menedzselhető új piaci terület lenne, és viszonylagos szerzőjogi biztonságot is adna, és talán újabb piacot nyitna az egyre visszaszoruló nyomtatott könyv piacnak. Bár így karácsony környékén a könyvpiac is mindig megélénkül, és a Napi Gazdaság szerint a könyvesboltok ilyenkor termelik meg éves forgalmuk egyharmadát.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!