Karantén tippek 1: Időbeosztás, feladat terv, fontossági sorrend készítés

1. Időbeosztás, feladat terv, fontossági sorrend készítés
Minden munkavégzésnél nagyon fontos az időbeosztás. Amikor otthon és saját időbeosztásotok szerint dolgoztok, akkor pláne nagy jelentősége van, hogy ezt tudatosan csináljátok. Különben hajlamos az idő ellenőrzés nélkül elfolyni és napok, vagy akár hetek is eltelhetnek úgy, hogy azt sem tudjátok, mit is csináltatok közben.
Fontos észben tartani, hogy az egyre inkább végtelennek látszó és egyre jobban egybe folyó karantén idején is csak 24 órából áll egy nap és 168 óra egy hét. Minden perc, amit a kevésbé fontos dolgokkal töltötök, az most is a fontos dolgoktól veszi el az időt. Azt az időt, amit most ugyanúgy nem kaptok vissza, mint bármikor később, amikor majd a járvány után újraindul az élet. Tiétek a döntés, hogy hasznosan töltitek-e az időtöket, vagy sem. Ahogy a döntésetek következményei is titeket terhelnek majd.
Érdemes a munkákat, feladatokat, meg a pihenést, kikapcsolódást is ütemezni, a sorrendjüket, időbeosztásukat előre gondosan eltervezni. Így tudjátok felmérni, hogy mi fontos, amit csináltok és mi az, amit mindenképp el akartok végezni. Meg persze azt is, hogy mit mikor akartok, vagy érdemes csinálni.
Nem kell feltétlenül minden percet beosztanotok és kőbe vésett rugalmatlan időbeosztást sem biztos, hogy érdemes készíteni. A túltervezés megöli a szabadságot és a hangulatunkra is rányomhatja a bélyegét, ha minden spontaneitást kizárunk, de mindenképp hasznos a hetünknek, napjainknak legalább valamilyen hozzávetőleges keretet szabni és az egyes napok időbeosztását nagy vonalakban megtervezni. Ajánlott a terveket legalább nagyjából követni is, mert különben könnyen elszaladnak a dolgok mellettünk.
Érdemes a főbb feladatokat tennivaló listákba rendezni, határidőket rendelni hozzájuk, hogy ne halogassuk őket túl sokáig, csak mert megtehetjük. Ezek hiányában könnyen előfordulhat, hogy sosem végeztek az igazán fontos dolgokkal.

 

Válogass az egyes témakörök között, vagy lapozz az előzőre <-> lapozz a következőre!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!